A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2017
Format Albumi
Vrsta Jazz blues / Standards / Vocal Jazz
Dodano Srijeda, 14 Veljača 2018
Žanr Pop-Rock
Length 1:08:22
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2017
Država SAD
Etiketa Sony Legacy
Edition details Datum objave: 1. prosinca 2017.
Tags Van Morrison Sony Legacy

Review

Nakon velikog uspjeha njegovog 37. studijskog albuma, "Roll With the Punches", koji je u rujnu 2017. 4. mjesta Top 10 albuma, Van Morrison ne posustaje, već snima i izdaje svoj 38. studijski album. "Versatile" je 1. prosinca prošle godine objavila izdavačka kuća Legacy Recordings.

Naravno da je Van Morrison izvan svake kategorije glazbenika. Naime, kako je prošli album oblježio ritam i blues, album "Versatile" predstavlja Morrisona kao glazbenika koji nam donosi neke od najvećih vokalnih jazz standarda 20. stoljeća. R'n'R, pop, rock, irska glazbena baština, folk, country, R&B, soul, blues i jazz – sve su to glazbeni stilovi u kojima se Morrison već okušao i to je uvijek zvučalo sjajno. Sada nam Morrison donosi svoje viđenje prezentacije vokalnih jazz standarda 20. stoljeća. Velik zalogaj, ali kada se radi o Vanu Morrisonu, tu nekih većih problema nema.

Preko šesnaest pjesama čine ''Versatile'', a s njima nas Van Morrison uči i tumači neke od samih temelja moderne glazbe i on to čini u svojem posve jedinstvenom glazbenom izričajju. Ovu pjesmaricu čine pjesme koje su već opjevali Chet Baker, Frank Sinatra, Righteous Brothers, Tony Bennett i Nat King Cole. Ali na albumu imamo i šest novih, autorskih skladbi samoga Vana Morrisona. Tu bih svakako posebno naglasio bezvremensku ''Broken Record'', koja vas diže sa stolice svojim ''late night swingom', kao i nanovo aranžiranu tradicionalnu skladbu "Skye Boat Song" te “Affirmation“, a to su dva instrumentala na albumu.

O samom albumu sam Morrison kaže: "Recording songs like these - especially the standards - gave me the chance to stretch out vocally and get back to the music that originally inspired me to sing - jazz!"

Sveprisutna je velika radost i uzbuđenje na albumu, jer Van Morrison se vraća na svoje najranije početke i izvodi glazbu koja ga je potaknla da se bavi ovime što radi. Sa svoje 72 godine, on ne posustaje, aktivniji je nego prije: nastupi, turneje, rad u studiju... Čini se kako ovaj irski glazbenik neće tako skoro usporiti.  

Istina je da umjetnik, kao i svaki čovjek, voli raditi ono što voli, što mu je toliko drago i priraslo srcu i duši. Jazz je glazbeni žanr koji samo dodatno inervira umjetnika, a kada se radi o Vanu Morrisonu, tada sve to ide na još višu razinu. On jednostavno prelazi iz albuma na album mijenjajući glazbene stilove, usmjerenja i pri tome doista uživa u cijeloj toj priči. Da, on naprosto diše punim plućima i neće dozvoliti da mu išta pokvari taj ugođaj. Baš zato njemu pridruženi glazbenici daju i donose nam tako izuzetnu glazbenu poslasticu.

Van Morrrison potpomognut bendom koji je više nego sposoban odsvirati apsolutno sve  nudi nam još jednu vrlo upečatljivu pjesmaricu. Sam Morrison je i producent albuma koji je na vrlo spretan način izbjegao bilo kakvo ponavljanje. Daleko od toga da možemo reći da nešto poput ovoga još nismo čuli, ali to i nije toliko bitno. Važna je činjenica da nam to čini, snima i predaje Van Morrison, koji, ruku na srce, do sada nije snimio loš album. Osobno sam izuzetno sretan, jer tradicija se nastavlja i zapravo potvrđuje Morrisona kao jednog od najsvestranijih glazbenika uopće.

Mladen Lončar - Mike

Hits 2472
Keep Me Singing « Keep Me Singing Van Morrison Albumi Kronologija Three Chords & the Truth » Three Chords & the Truth

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima