A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2006
Format Albumi
Vrsta / Alt-Country
Dodano Četvrtak, 12 Veljača 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2006
Etiketa Merge / City Slang
Tags Lambchop City Slang Merge

Review

Novi, deveti po redu, album grupe Lambchop, pod nazivom Damaged, proizišao je iz jednog od najmračnijih perioda u njihovoj stvaralačkoj povijesti. U vremenu između izdavanja njihovog pretposljednjeg, duplog, albuma Aw C’mon / No You C’mon i ovog noviteta, njihov je frontman, srce i duša benda, Kurt Wagner, prošao kroz pravi pakao. Prve probleme donijela mu je cista na usnoj šupljini. Ta je izraslina napravila toliko komplikacija i štete da je jedino rješenje nakon operacije kojom su je odstranili bilo ""krpanje"" komadom kosti iz Wagnerovog kuka.

No, to nije bilo dovoljno. Bolest je na kraju kulminirala rakom usne šupljine. Sasvim je normalno da su svi ti događaji rezultirali najosobnijim uratkom u Wagnerovoj glazbenoj karijeri i tekstovima introspektivnijim od svih koje je za Lambchop do sada napisao. Kada sam uzeo u obzir što se sve čovjeku u zadnje dvije godine događalo, onako na prvu, pomislio sam da je Damaged vjerojatno neki mračni album, pun morbidnih tekstova, jada i tuge, no kad ono... Glazba je prepuna svijetlih inspirativnih dijelova kao npr. jednostavna ali upečatljiva gitarska svirka na uvodnoj stvari pod nazivom Paperback Bible, pjesmi koju je Wagner napisao koristivši se isključivo dijelovima razgovora slušatelja jedne emisije Radija Nashville, koji su u eteru pokušavali razmijeniti svoje neželjene stvari. Prepared (2) prožeta je lepršavim zvucima zvončića i zvona, milozvučnim klavirskim melodijama, te za mene predstavlja jednu od najboljih stvari koje su Lambchop ikada napravili. Bas dionice na cijelom albumu kao da stežu obruče oko odličnih klavirskih jazz minijatura, uz nekonvencionalan pristup bubnjanju... Nešto jednostavno divno.

Posebno bi izdvojio remek djelo I Would Have Waited Here All Day , predivnu country-soul pjesmu koja je sami centar svega što se na Damaged može čuti. Zamišljeni Wagnerov lik (žena) ulazi u kuću, zapaža hrpu prljavog suđa u sudoperu, rezignirano gleda svog čovjeka kako otresa svoj penis i pomišlja : ""My favourite hour of any day / Is the one before you get home / A fading sense of anticipation / Is something I’ve come to know” Pjesma oslikava ružnu sliku u kojoj žena doživljava obavezu prema svome mužu tragedijom, brak s njime promašajem, a njihov zajednički život životom otuđenošću. Cijela je slika tragična gotovo kao i melodija i ritam same pjesme. Teško je zamisliti bilo koga drugog osim Wagnera da u svojoj pjesmi oživljava takve slike, tako očajne emocije koje proizlaze iz priče o ženi, zakinutoj za život obavezom prema svome mužu.

Mora se napomenuti da je Damaged muzički zapravo mnogo jednostavniji album od nekoliko prethodnih na kojima očito i obilato koketiraju sa elektronikom, surađujući sa Hands Off Cuba, ili pak u svoje stvari ubacuju složene kombinacije buke i šumova kombinirajući ih sa preklapanjem gitarskih rifova i klavirskih dionica. Sve je to na Damaged maksimalno srezano, pojednostavljeno i slušatelju na pladnju za savršeno razumijevanje servirano.

Pjesme su odlično poredane, tako da čine u najmanju ruku, zanimljivu priču (scenarist i redatelj: Kurt Wagner) koju nikako ne treba propustiti. Odličan albume svake hvale vrijedan. Čista desetka za umjetničko ostvarenje. Još jedino treba napomenuti da su pjesme sa ovog albuma, koje su Lambchop izveli na nedavnomkoncertu u Zagrebu, zvučale X puta bolje u živo, nego što zvuče na cd-u. A cd je fenomenalan...

Dejan Lončar

Hits 1926
Nixon « Nixon Lambchop Albumi Kronologija OH (Ohio) » OH (Ohio)

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima