A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Pure Heroine


Bookmark

Data

Released Rujan 2013
Format Albumi
Vrsta / Electropop / Electronica / Dream Pop
Dodano Ponedjeljak, 23 Veljača 2015
Žanr Pop
Length 37:08
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2013
Država Europe
Etiketa Universal Music New Zealand
Catalog Number 602537519002
Edition details Produkcija: Joel Little
Tags Lorde Joel Little Republic Records Universal

Review

Slušajući, pa čak i gledajući Lorde, prva misao sigurno nije ta da pred sobom imamo novu teen pop senzaciju. Činjenica da ima 16 godina mrvicu me šokirala, jer ova mlada pjevačica ničime ne ostavlja dojam tipične tinejdžerke. Zrači nekakvom neobjašnjivom ozbiljnošću, usudila bih se reći čak i mudrošću koja nikako nije tipična za njezine vršnjakinje. Ono što je razotkrilo njenu krinku, njezino je ponašanje, brutalno iskreno kritiziranje kolega iz kojeg se nazire mala buntovnica. Selena Gomez, Lana Del Rey, Taylor Swift i Justin Bieber samo su neki od izvođača za koje nije imala pretjerano pozitivne komentare, što je čak dovelo i do prepirki s nekima od njih.

Nakon izlaska singla „Royals“ koji je uperio svijetla javnosti u nju, bilo je jasno da se radi o vrlo talentiranoj pjevačici i tekstopiscu, no što je najbitnije, o izvođačici koja ne pristaje na trenutne pop trendove i pokušava stvoriti nešto jedinstveno i novo.

„Pure Heroine“ se radi upravo o tome. Lorde posjeduje neobičan, dubok i snažan vokal, a instrumentali su na svakoj pjesmi vrlo minimalistični, no upečatljivi i time uklanja sve dvosmislenosti i nejasnoće oko slanja određene poruke u pjesmi. Čvrste su kao i njen stav, no u drugu ruku itekako izviruje ona zaigranost i nezrelost karakteristična za njezine godine. Pjesme vrlo nalikuju jedna na drugu što je možda i najveća mana albuma, a na „Glory and Gore“ njen melankolični glas nevjerojatno podsjeća na onaj Lane Del Rey. Ironično, zar ne? Iako na prvi dojam vrlo ozbiljnog tona, kao i njen izgled, pjesme su zapravo dnevnik jedne tinejdžerke umorne od svakodnevnice, nezadovoljne određenim stvarima i pomalo zaštitnički nastrojene prema svom „unutarnjem“ svijetu.

Bilo da priča o dosadi i praznini ljudi koji ju okružuju, o zasićenošću ispraznim pop pjesmuljcima, ili nerealnosti života prikazanog u današnjoj popularnoj glazbi, Lorde to radi na svoj jedinstven način, koji je jednako pop, ali zvuči potpuno drugačije od onoga što imamo priliku čuti na svakom koraku. Na tom području, definitivno je uspjela u naumu da iznese nešto nesvakidašnje i unikatno. Problem nastaje kada se taj recept koristi na svakoj pjesmi, no opet, mladost joj je i najveća olakotna okolnost, te se na kraju krajeva, bez obzira na mane uspjela distancirati i dignuti ljestvicu više od svojih vršnjaka (pa i starijih) na pop sceni. Najveći kompliment joj je taj da ju čak ni ne gledam kao teen izvođačicu. Talent ima, osobnost ima, ostaje samo da malo odraste i oduševi nas nečim jednako zanimljivim, samo malo potpunijim i zreljim.

Jasmina Šašić

Hits 1663
Lorde Albumi Kronologija Melodrama » Melodrama

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima