A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Trick


Bookmark

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Indie pop / Post-punk / Alternative/Indie Rock / Alternative Rap
Dodano Četvrtak, 20 Listopad 2016
Žanr Pop-Rock
Length 48:46
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Virgin EMI Records
Catalog Number V 3157
Edition details objavljeno: 2.9.2016.; producenti: James Dring i Jamie T; snimano: The Premises Studio (London), High Bias Recordings, Miloco The Square i The Fish Factory
Tags Virgin EMI Records Jamie T James Dring

Review

Jamie Alexander Treays, poznatiji kao Jamie T, je jedna od najbolje čuvanih britanskih glazbenih tajni. Usprkos kultnom statusu i gomili fanova (obavezno potražite njegov nastup na prošlogodišnjem Glastonbury festivalu) na Otoku, ostatak svijeta je relativno neupućen u njegovo stvaralaštvo. „Trick“, četvrti album u diskografiji te drugi nakon povratka s kraće pauze koju je prekinuo vrlo dobrim „Carry On The Grudge“, teško da će biti album koji će ga lansirati na svjetsko tržište, ali Jamie definitivno zaslužuje više pozornosti.

Od samih početaka podjednako inspiriran indie rockom i hip hopom, uz malo punka za dobru mjeru, Jamieja je najbolje opisati kao kombinaciju Streetsa i Arctic Monkeysa, ali na novom albumu dobivamo još poneko iznenađenje. Moram priznati da nisam znao što očekivati od albuma nakon što sam čuo najavni singl i prvu pjesmu na albumu, „Tinfoil Boy“. Vjerojatno najagresivnija pjesma koju je ikad snimio, singl nam daje ideju kako bi Rage Against The Machine zvučali da su odrasli u Londonu.
„Drone Stike“ je ipak nešto tipičnija Jamie T hip hop pjesma, a nakon nje slijedi jedan od vrhunaca albuma, „Power Over Men“, na koju bi i Alex Turner bio ponosan da je napisao. Posvećena njegovim prijateljima iz Maccabeesa koji su nedavno prestali s radom, pjesma se bavi femme fataleom koji se uvlači pod kožu („She was never academic, she couldn't draw a thing, but she had power over men“).

Utjecaj legendarnog The Clasha se posebno osjeti na „Tescoland“, koja se bavi vezom koju osjeća s Engleskom (Tescoland je referenca na količinu Tesco dućana diljem Velike Britanije), te na odličnoj „Robin Hood“, koja čak i referencira nekoliko njihovih pjesama („Bankrobber“ i „Jail Guitar Doors“). Napunivši 30 početkom godine, Jamie se u više navrata osvrće na svoje starenje, bilo u ponekoj liniji kao u „Joan Of Arc“ („Funny how you never give a fuck when you're 20“) ili u cijeloj pjesmi kao u laganoj „Sign Of The Times“.

Spomenuta agresivnost s početka albuma se vraća u više hip hop inspiriranim pjesmama kao „Police Tapes“, koja se dotiče nedavnog britanskog referenduma o izlasku iz Europske Unije, a u refrenu koje Jamie jasno izražava svoje mišljenje o istom („I never felt so low“), a tematski se na nju nadovezuje „Solomon Eagle“, koja se bavi „prorokom“ iz 17. stoljeća (prikazanim i na naslovnici albuma) koji je predviđao uništenje Londona, a u pjesmi je korišten kako bi ukazao na sve društvene probleme koji pogađaju London.

„Trick“ je Jamie T u svojem najboljem izdanju dosad, album traje malo manje od 50 minuta, na njemu je kombinirao impresivan broj utjecaja, ali i svakoj pjesmi dao svoj osebujan „štih“. Pjesme poput „Power Over Men“, „Joan Of Arc“ i „Crossfire Love“ će samo učvrstiti reputaciju jednog od najzabavnijih britanskih live izvođača, dok će ga „Solomon Eagle“ i „Sign Of The Times“ potvrditi kao jednog od najzanimljivijih glazbenika na Otoku.

Janko Sladović

Hits 2093
Carry on the Grudge « Carry on the Grudge Jamie T Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu