facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2010
Format Kompilacije
Vrsta East Coast Rap / Hardcore Rap / Pop-Rap
Dodano Subota, 02 Travanj 2011
Žanr Rap
Length 56:03
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2010
Država SAD
Etiketa Def Jam/Roc Nation
Catalog Number B0014277-72 NS01
Edition details objavljeno: 22.11.2010.
Tags Jay-Z Roc Nation Def Jam

Review

Za čovjeka koji uopće ne zapisuje vlastite stihove, 41-godišnji Shawn Corey Carter je vrlo smiren kad ulazi u studio. Malo mumlja i broji slogove ispred kabine, a onda se dogodi singl. Poneki ziceraški i plitak poput New York State Of Mind ili Roc Boys, a ponekad se dogodi, recimo, 99 Problems.

Ova tu hrpa singlova za 13 dolara je četvrta hrpa singlova za novce, iako bi Volume One u naslovu sugerirao da je prva. Pravi prvi disk bio je iz 2002. pod imenom Chapter One: Greatest Hits i taj je pakirao osamnaest stvari. Ovaj tu, o kojem čitaš, pakira 14. Prosječni glock pak pakira 17 hit singlova.

Shawn Corey Carter zadnji je put primio olovku u ruku 1996. da zapiše par natuknica za Can I Live, pjesmu s debi albuma što znači da je svih četrnaest ovdje izbacio van napamet jer kompilacija ide od trećeg Blueprinta iz 2009. do Vol. 2 ... Hard Knock Life iz 1998.
U tih je jedanaest godina, lik bez završene srednje škole prodao 50 milijuna diskova i potukao Elvisa Aarona Presleya u broju broj-jedan ploča (jedanaest komada). The Beatles su tu prvi sa 19 komada.

Pošto neobjavljenog materijala tu nema, postavlja se pitanje – čemu taj komad plastike? Jigga ne bi bio poslovan čovjek kad jednu te istu stvar ne bi zapakirao zajedno s knjigom (Decoded) u kojoj objašnjava što mu koji vers znači i koliko je prije puno mrzio Nasa plus još par ulomaka o tome kako je teško bilo 1991.1 biti sitni diler u New Jerseyu. Postoji još deluxe i collector`s edition box set kao i tri vinila u deluxe kartonu. Kao i svaki put do sada, jedino se njih ispati uzeti ako si štovatelj Jiggih riječi i onog simbola rukama2.

Na kraju. vrijeme je pokazalo da je Kanye pojeo cijeli Run This Town, a Rihanna je tu da razvlači samoglasnike u refrenu senzualnije od, recimo, Urbana; da je Death of Autotune bila simpatičan, ali neuspjeli pokušaj bijesa protiv softvera koji je poprilično srozano žanr te da je 99 Problems (s Rubinovom podlogom) kao fraza (I got 99 problems but _______ ain`t one) najdublja Carterova pop-kulturna ostavština. A kad u mash-upu, mjesto Linkin Park, dodaš Chuck Norrisa dobiješ: Jay-Z has 99 problems but Chuck Norris has none.

Antonio Hadrović

Hits 1265

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42