facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2018
Format Albumi
Vrsta Sludge Metal / Avantgarde
Dodano Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018
Žanr Metal
Length 30:04
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2018
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno izdanje
Edition details Datum objave: 15.8.2018.; Snimanje: Kramasonik Studio, Zagreb, ljeto 2017.
Tags Hesperian Death Horse

Review

Smrt je uvijek bila na lošemu glasu. Ljudi se obično boje smrti, no zapravo bi trebali zazirati od života. Smrt je jedina sigurna stvar u životu, dok sve ostalo počiva na tako krhkim temeljima da se cijela konstrukcija može raspasti u samo jednom trenutku. Život krije i otkriva svu patnju čovjekova postojanja, a svi snovi sagorjeli na tom oltaru pretvaraju se u pepeo koji nam polako klizi kroz ruke. Sve više i više mrzimo meso od kojega smo sazdani i čiji oblik truje naše duše sa sumnjom. Pokušavamo spojiti točke samo da bi otkrili da uzorka nema, stalno posrćući u grdnim bolovima kroz krajolike svakodnevnih trivijalnosti tražeći one kratke trenutke sreće kada možemo zaboraviti da smo ljudi.

Hesperian Death Horse su grupa koja dobro razumije ovo i njihova je glazba posveta tome. Započevši svoj put 2012. godine, grupa je imala jasnu viziju što želi postići glazbom koju stvara. Album “Mrtav” izdaju već 2013. i on je prvi dio zamišljene trilogije albuma koji obuhvaćaju čovjekov put iz ništavila u ništavilo obasjanog samo kratkim bljeskom postojanja u ovoj dolini suza. U nadolazećim godinama grupa nastupa više-manje redovno i uvijek je rado viđen gost na pozornici. U ljeto 2017. snimaju novi album te drugi dio trilogije “Živ” izlazi u kolovozu ove godine. Odmah vidljiva razlika u odnosu na svoga prethodnika je trajanje albuma. Sa svojih pola sata, album je skoro 20 minuta kraći od albuma “Mrtav” i od prvog je tona jasno da neke stvari više nisu iste.

Grupa je ostavila iza sebe većinu post-metal utjecaja i atmosferičnost je tiših dijelova prvoga albuma zamijenjena za disonantni zvuk gitara i ogoljene pejzaže propasti. Ovo stvara osjećaj sličan onome u vašoj glavi nakon buđenja iz nesvjesnog stanja kada sva osjetila pokušavaju opet uhvatiti korak sa stvarnošću. Neki od ovih rifova kao da putuju direktno u vaše unutarnje uho uzrokujući dezorijentaciju i gubitak ravnoteže. Taman kada ste pomislili da ste u kontroli, grupa mijenja smjer i vodi vas niz nove mračne puteve koji se mogu istražiti samo ponovljenim slušanjem. Glazba rijetko kad ubrzava iz uznemirujućeg obrednog ritma, a osjećaju nelagode mnogo pridonose skoro bezosjećajni vokali koji imaju određenu snoliku kvalitetu i poput mnogih snova koje sanjamo, na kraju nas čeka čudovište. “Liv (Part 4: Horde)”, za koju je snimljen i video spot, zatvara album u hipnotičkom ritmu ponavljajuće melodije i ritualnog zazivanja “This is what it is, not more not less” kao da želi slušatelju dodatno naglasiti kako mu je život samo serija ponavljajućih epizoda gdje nikad ništa ne završava, nego se vječno vrti u krug i iste se greške ponavljaju.

Ovakvu glazbu radi vrlo malo grupa na hrvatskoj sceni i stoga je presudna podrška fanova i medija da bi se grupe poput Hesperian Death Horsea održale te nastavile stvarati svoju umjetnost. Ovim nas albumom grupa spušta u spirali prema završnom dijelu svoje trilogije koji se očekuje krajem 2020. godine. I to je ono što jest, niti više niti manje. Preporučujemo!

 

Boris Čičovački

Hits 1094

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42