facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2009
Format Albumi
Vrsta Harmonica blues / Regional Blues
Dodano Petak, 21 Listopad 2016
Žanr Blues
Length 53:15
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Hrvatska
Etiketa Spona / Aquarius Records
Catalog Number CD 259-09
Edition details objavljeno: 7.10.2009.; snimano: svibanj 2008. - kolovoz 2009.
Tags Aquarius Records Spona Tomislav Goluban Tomislav Goluban & Little Pigeon's ForHill Blues

Review

Da ne znam o čemu je riječ, već po prvoj kompoziciji Išel budem v kleticu (I Shall Go to Vineyard Cottage) ovaj osvrt započeo bih rečenicom: Pred Vama štovani posjetitelji Blues Cornera nalazi se odličan album swamp bluesa. Ma, da ne duljim u uvodu pred Vama je novi studijski album Zagorje Blues (ForHill Blues), 'harp' čarobnjaka Tomislava Golubana i njegovih Little Pigeon's ForHill Blues iz Zaboka. Album su zajedničkim snagama objavile diskografske kuće Spona i Aquarius Records prije nekoliko tjedana. A evo, o čemu se radi…

Sada već slobodno mogu napisati da suradnja između Tomislava i moje malenkosti ima dugotrajan karakter i kontinuitet. Naime, više puta 'Little Pigeon' bio je gost kako ovog glazbenog portala i njegove rubrike Blues Corner, tako i kao višestruki gost radijske emisije Rock – Oko i njezine rubrike bluesa. Bez obzira što eto nisam baš u žiži svih blues događanja u Zagrebu, već pokušavam održati korak ovdje iz Križevaca te na neki način tražim najbolja rješenja, kako bih što efektnije i bolje promovirao ovaj osobiti glazbeni stil.

Svojim nastupnim albumom Pigeon's Flight iz 2005. godine i albumom MR. B Tomislav Goluban stavio je točku na i svoje afirmacije u hrvatskoj ali i šire. Nakon ustrajnog inzistiranja na bluesu 'Little Pigeon' na kraju je dobio i Porina, koji ovdje u hrvatskoj ipak, nekog vraga znači. Bez obzira na sve brojne nagrade i uspjehe vani po raznim glazbenim natjecanjima, odlaska u Ameriku, u Memphis i tome slično, dok doma nisi priznat to nije to. Sve to osjetio sam na neki način i na svojoj koži, jer ako ništa ne postigneš doma, u svojem najbližem okružju, sve je uzaludno. Događa se da te čak ne uvažavaju ni ljudi s kojima usko surađuješ i radiš. No, tako je to a obično male sredine teško prihvaćaju nešto, što nije uobičajeno pa i tu ima nekih istoznačnih poveznica. Naime, što se konkretno tiče Tomislava, nije uobičajeno da se neki novi Sonny Terry pojavi tu usred Zagorja. Slušajući njegov blues preko cda i slušajući ga na koncertima stječe se dojam da se Tomislav trebao roditi u Illinoisu, ali eto dogodilo se drugačije. S druge pak strane, kada se prisjetim njegovog doduše kratkog, ali izuzetno efektnog nastupa u Bjelovaru, prije koncerta Lance Lopezatu se onda dalo jasno odrediti da u ama baš svim elementima; da je taj i takav 'Little Pigeon' doslovno zasjenio glavnu zvijezdu večeri. Sve ovo su zapravo bili neki istrgnuti trenuci, momenti koje je bilo bitno spomenuti da bi se mogao pojmiti značaj kojeg Tomislav trenutno ima.

Neki mogu voljeti ili ne naše lijepo kajkavsko narječje, a ako nekom i smeta taj dio onda sve to anulira glazbeni predložak, na kojem bi mu mogli zavidjeti mnogi drugi daleko razvikaniji i poznatiji blues glazbenici.

Doći na takvu ideju i tako fuzionirati blues mogu samo oni koji imaju dovoljno utakmica u nogama, treba samo poslušati njegovu obradu poznate pjesme Oj, mladosti moja (Oh, Youth of Mine) i sve će Vam biti jasno. Ovdje se ne radi o nikakvom štosu, album Zagorje Blues donosi nam 14 izvrsnih kompozicija od kojih su neke obrade naših poznatih i starih pjesame ( koje su 'popevali' naši stari o.a.) pa do autorskih tema koje će Vas oboriti svojom konceptualnošću i raskošnom instrumentalnom prezentacijom. Kao neke svoje udarne favorite svakako ću pored već spomenutih izdvojiti sljedeće pjesme: fascinantni instrumental Vinski vrh (Wine Peak), Pura z mlinci (Turkey With Mlinci), Blues Lojzovih dionica (Lojz's Stock Blues), strašnu instrumentalnu harp priču Vidimo se (i pčele) (See You ( Bees Too), davnu blues stvar Kaj god blues (Whatever Blues) iz 1971. godine Drage Mlinarca i Ivice Kiša. Pored toga moram još istaknuti temu Cvitara blues, svojevrsnu glazbenu odu ovom jednostavnom instrumentu. Cvitara, organić, usnjak … da to je usna harmonika….instrument, koji u rukama ovakvog vrsnog virtuoza nedvosmisleno pokazuje kako lako i jednostavno iz nje izlaze bezbrojni raskošni i osebujni plavičasti tonovi.

Tomislav Goluban & Little Pigeon's ForHill Blues band moraju Vas jednostavno svime navedenim osvojiti i zaintrigirati da ih potražite i da ih čujete i vidite u živo, dečki zaista imaju što za pokazati. Oni svojim istančanim i nimalo pretjeranim 'blues feelingom' doslovno razvaljuju sve pred sobom. I ovaj puta okupila se impozantna družina a nju čine: Tomislav Goluban, Joe Filisko, Nikola Santro, Darko Aljinović- File, Tomi Novak, Mihael Vlah, Martina Rubila, Marija Sente, Nikola Herceg, Krunoslav Dobričević, Ivica Vrdoljak, Davor Rodik, kvartet Gubec: Rajko Suhodolčan, Adalbert Turner – Juci, Adam Končić, Vid Balog, Siniša Miklaužić, Ivica Kostelić. Vjekoslav Magdalenić, Ana Mikulec, Lidija Bajuk, Boris Šaronja, Mike Sponza, Zoran Haraminčić – Hara, Miroslav Evačić, Ante Prgin, Jurica Rukljić i Dragan Brzoja.

Budući da inače nemam prigodu predstavljati i promovirati neko domaće blues izdanje, ovaj album Zagorje Blues Tomislava Golubana & Little Pigeon's ForHill Blues banda izdvaja se kao velika, zelena oaza usred velike i nepregledne pustinje domaće kvazi pop/rock i ine glazbene scene. Stoga, osjećam potrebu naglasiti da imam zaista veliko zadovoljstvo konačno promovirati jedan album domaćeg bluesa. Ovaj album zaslužuje biti rame uz rame, bez imalo srama uz mnoga renomirana blues izdanja današnje europske ali i svjetske blues produkcije.

Mladen Lončar - Mike

Hits 674
Tomislav Goluban Albumi Kronologija 200$ SUN Memphis Album » 200$ SUN Memphis Album

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42