facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Arijel

Bookmark

Data

Released 2008
Format Albumi
Vrsta Pop / Akustika
Dodano Nedjelja, 30 Listopad 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Tags

Review

 

Kao što piše na stranicama Yammata, Yammat.com: Njegujući dugogodišnju sklonost prema tradicionalnom akustičnom zvuku, trojica starih prijatelja (Luka Milas, Ivan Urli i Igor Cnek) oformili su tijekom 2005. godine trio i dali mu ime Florijan. Početna ideja bila je uglazbiti Lukine tekstove, a u tome im je pomogla i Ivana Babić pridruživši im se svojim vokalom.
 
Dakle produkt svega toga Florijanov je debitantski album Arijel. Tekstove za sve pjesme na albumu napisao je Luka Milas koji svira i gitaru, otpjevala ih je Ivana Babić, na kontrabasu im se pridružio Igor Crnek, udaraljkama i vibrafonu Ivan Urli, dok je bubnjeve odsvirao Nicholas Sinković.
Album je nastao u produkciji Davora Bradača osim pjesama Sjaji i Arijel koje su produkcija članova Yammata.
 
Najavljen singlom Sjaji/Na tisuće zvijezda, Arijel je lagano počeo osvajati hrvatsku publiku. Pjesmu ste vjerojatno već negdje čuli i njezin nježni zvuk ušao vam je u uho, a ako vam se svidjela ta pjesma svidjet će vam se i ostatak albuma. Sve pjesme obilježene su laganim baršunastim glasom i zvucima smirujuće glazbe, koji se isprepliću i nadopunjavaju. No krenimo redom… album počinje instrumentalom Suni koji nas uvodi svojim nježnim zvucima u ostatak albuma. Instrumental je i Luna Lacrimessa, a na neki način i završna pjesma Mašta koja je ustvari recital uz instrumental. Slijedi pjesma Trn Trena na kojoj kao i na pjesmi Lutka gostuje Ante Gelo sa svojom gitarom. To nije jedino gostovanje na albumu tu su još Baby Dooks koji gostuje vokalima i rimom na Sjedili su pored rijeke, Tatjana Bijelić svira flautu na Kormilarska djevo, a Toni Starešinić gostuje na Arijelu. 
 
Tematika pjesama Kormilarska djevo, Na tisuće zvijezda, Sjedili su pored rijeke, Ljiljan, Sjaji… uglavnom je ljubavna ili povezana s motivima prirode, nježni zvuci glazbe isprepleteni temama mora, jezera, kormila, neba, cvjetova kao stvoreni su za ljetni odmor. A pjesme Asfaltno jutro, Mašta pokazuju i drugu stranu, grad, asfalt, sivilo. Od svega pomalo, a sve skladno. Album sadrži i vrlo zanimljivu knjižicu s popisom svih pjesama, tekstovima, zahvalama, koja se od ostalih razlikuje zanimljivim ilustracijama. Tu ideju animacija Florijan je nastavio i u svojim maštovitim spotovima koji su također animirani.
 
Ovaj album svakako je jedan od onih koje je dobro imati u vlastitoj kolekciji, preporučiti ili pokloniti nekome.
 
Ana Dorić
Hits 523

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42