facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 1964
Format Albumi
Vrsta / Folk / Singer-songwriter
Dodano Četvrtak, 31 Srpanj 2014
Žanr Folk
Length 45:36
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2005
Država US
Etiketa Columbia
Catalog Number CK 94240
Edition details Producent: Tom Wilson
Tags

Review

"Ja sam samo pjevao posve iskrene pjesme koje su iskazivale snažne nove stvarnosti. Imao sam vrlo malo zajedničkoga s naraštajem čiji sam glas navodno trebao biti i još sam manje znao o njemu… Moja je sudbina ležala na putu svega što život dozove i nije imala nikakve veze s predstavljanjem bilo kakve vrste civilizacije", pisao je Bob Dylan u briljantnim "Kronikama" nekih četiri desetljeća nakon svojih strjelovitih glazbenih početaka u burnim šezdesetima. Uistinu, teško mi je imenovati bilo kojeg drugog estradnog umjetnika rock-ere čije su se riječi, istupi, geste i bilo kakav mig uzimali s tolikom pozornošću i gurali kroz sita mehanizama koji bi trebali odgonetnuti što to pjesnik uistinu želi poručiti. Baš kao što mi je teško imenovati nekoga tko je s takvom konzistentnošću i svojeglavošću bježao od svojih bremenitih lovorika, ne nalazeći u njima opipljiva opravdanja ni duhovne zadovoljštine.

Uzlet takvog, "mesijanskog" osobnog kartona bilježi upravo potez koji je slavni Autor povukao od prvih taktova albuma "The Freewheelin' Bob Dylan" do zadnjih izjava nastavka mu "The Times They Are a-Changin'". U pitanju su tek mjeseci, a ne godine, kako je uostalom diskografski tempo tada i diktirao (bar za one koji su htjeli postići nešto). No, tijekom tih nekoliko, danas već pola stoljeća starih mjeseci, Dylan se prometnuo u figuru u koju su bili upereni mnogi pogledi i nadanja. "Blowin' in the Wind" je u raznoraznim iščitavanjima postala mnogo više od svoga inicijalnog poslanja, "Masters of War" postala je savršen jezik vremena i prostora, a "A Hard Rain's a-Gonna Fall" gotovo pa djelo proroka. Dvadesetdvogodišnji došljak iz Minnesote imao je nešto za reći, znao je kako to reći i očito je imao neku zamisao kamo dalje s tim svojim riječima. U tom nizu i kontekstu, njegov treći album bio je logični dio slijeda, kockica koja se upravo uklapala u tek nastajući mozaik – pa opet, bilo bi prepovršno i tek do pola točno kad bismo rekli da je u maniri pamfleta nazvan "The Times They Are a-Changin'" puki nastavak ili ispunjenje očekivanja. Iako prigrljen od strane publike i kritike sve šire od zajednice folk-purista i wanna-be-ljevičara, taj je album odabirom društveno-političke tematike zadovoljio, ali je svojim mrakom i zaobilaženjem pronalaska opipljivih rješenja i nade do danas ostao jednim od najtmurnijih i najpesimističnijih Dylanovih albuma.

S naslovnice namršteno škilji (n)ovovjeka, mlađa verzija Woodyja Guthrieja – glas, akustična gitara i usna harmonika koji će ispričati tu veliku priču – a novinarski ton cijele grafičke ideje još zornije ocrtava jezik pjesama na albumu. "Ballad of Hollis Brown" će možda najkonkretnije podcrtati to Dylanovo usmjerenje vlastita rukopisa. Opora, sumorna priča o farmeru koji će, pritisnut neimaštinom, upucati svojih petero djece, suprugu te potom i sebe sažela je mnogo toga što je tek iznikla ikona popularne kulture po osluškivanju onoga vjetra s prethodnika pronašla pod pipajućim prstima. Iako će u završnici pjesme osluhnuti kako se istodobno negdje rađa novih sedam duša, teško se oteti gorčini što prožima i natapa cijelu baladu. Slično kao što dovitljivost koja u "With God on Our Side" tek dodiruje nedozrelost britka uma progovara snažnim sarkazmom i posebno sugestivnim pesimizmom – Dylan će nastojati podignuti što je moguće više ograda i pregrada, a opet sve će se lijepiti za njega. Naslovna pjesma će to garantirati.

"The Times They Are a-Changin'" najkonkretnija je polusestra "Blowin' in the Wind" i "A Hard Rain's a-Gonna Fall": kroz pamtljive i metaforički otvorene i jednostavne riječi Dylan je ponovno uspio čiste osjećaje pretvoriti u nešto univerzalno i mobilizirajuće. Pa je to i protestna pjesma i intimni blues, poruka i emocija, epopeja i poetska ispovijest, aktivistička šaka uvis i biblijska alegorija. Tako u formu folk-pjesme sabiti osluškivanje svoga vremena i promišljanje nad Evanđeljem po Marku s dvadesetak godina mogao je valjda samo Bob Dylan. Zato su se u tom uzletnom angažmanu moći pronaći i nježniji dragulji poput "One Too Many Mornings" i "Boots of Spanish Leather", koje će s namigujućom "Restless Farewell" ukazivati da se ovaj kalibar autora tu neće dugo zadržavati. Da, tu trasu neće ni sivim nijansirane "Only a Pawn in Their Game" ili " The Lonesome Death of Hattie Carroll" kao blizanka nesretnoj priči o Hollisu Brownu moći zadržati.

Ovako će se možda čak činiti kako je Dylan trećim albumom bio i ostao najbliže onoj točki kad se pustio struji da ga ponese. I naslovom i dobrim dijelom svoje sadržine, ova je ploča djelo "onoga u koga se gleda", riječ čovjeka biranog da prenese riječi drugih bez da ga se išta pitalo. Pažljivijim pretresanjem te prve mu kolekcije s isključivo autorskim materijalom dolazimo ipak do više boja nego što to sugerira naslovnica ili tematska kičma, kao i do putokaza prema novim teritorijima koje je trebalo posjetiti i prisvojiti. Naravno, to prisvajanje se odnosi tek na korištenje terena na kojem će nezaustavljivi stvaralački duh saditi i graditi vlastite plodove i spomenike kreativnosti. "The Times They Are a-Changin'" je imao tešku ulogu albuma koji je došao nakon jednog velikog i općeprihvaćenog i prije novog, po samog autora nužnog zaokreta – u načelu prihvaćen jer ga se takvog očekivalo, a ipak ne toliko podilazećeg da ga i poklonici tematike i stila nazovu trijumfom.

 

Toni Matošin

Hits 896
The Freewheelin' Bob Dylan « The Freewheelin' Bob Dylan Bob Dylan Albumi Kronologija Another Side Of Bob Dylan » Another Side Of Bob Dylan

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42