A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Firma


Bookmark

Data

Released Svibanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Rap / Hip-hop
Dodano Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015
Žanr Hip-Hop
Length 1:04:13
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2015
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD6071050
Edition details objavljeno: 15.5.2015.; produkcija: Zoni (pjesme: 11, 15 i 17) i Vojko V (pjesme: 1 - 10, 12 - 14, 16, 18 i 19)
Tags Croatia Records Dječaci Zoni Vojko V

Review

Nakon dobrog podgrijavanja atmosfere, kroz kraj prošle i prvu polovicu ove godine, a koje se sastojalo od puštanja mahom dobrih singlova na radio postajama, te prikazivanja spotova, kao i namjernog neotkrivanja imena novog materijala, petnaestog svibnja ove godine, napokon je izdan novi CD splitskog trojca Dječaci pod nazivom Firma.

Što uvijek funkcionalnom "lakat metodom", što "na lijepe oči", uspio sam među prvima doći do albuma i preslušati ga isto poslijepodne. U nedavnom razgovoru s ovim momcima tijekom intervjua za Soundguardian, Vojko, Ivo i Zondo su mi najavili sjajan materijal i velike stvari. Stoga sam veseo kao malo dijete, apsolutno naivne i čiste duše ubacio CD u notebook. No, tu je nastupilo razočaranje. Na novom materijalu pridjev "veliko" može nositi jedino sveukupno trajanje materijala. Preciznije, sat vremena, četiri minute i četrdeset sekundi je ipak previše za ovakav album. Stoga sam iz preslušavanja izbacio već dobro znane singlove i usmjerio se na još nepoznate stvari. Srednja žalost, uz par dobrih fleševa koji obasjavaju tamu ukupne priče. Malo me je čeprkala znatiželja, pa sam krenuo kalkulirati. Dječaci su singlovima mogli priviti tih nekoliko fleševa, te bi polučili materijal od oko četrdeset i jedne minute jako dobrog sadržaja. Kao takav album bi, čak mogao konkurirati za najbolji ovogodišnji hip-hop uradak.

Slijedom tih zvijezda padalica koje su zasjale, prva stvar na CD-u naziva Brutalna Besa, meni je vrh albuma. Žestoka stvar, po mom ukusu. Šteta je jedino što mi previše vuče na Kandžiju, a možda čak i na Beastie Boys, koje taj simpatični Slavonac ponekad spominje kao jedan od svojih uzora u hip-hop glazbi. Brutalnu Besu prati Shopping, sarkastična, koja poput singla Bile Starke, opisuje nakaradne devijacije današnjeg potrošačkog društva. Stvar je dosta lagana za uho. Mislim da bi bila idealna zvučna kulisa za jedan ovoljetni trač party u nekom lokalnom kafiću, upravo onakav party kakav opisuje peta stvar na albumu prigodno nazvana Tračevi. Visoka Nota je posveta na visokom nivou i skoro najbolja stvar Firme, tekst je odličan, flow tečan, vrlo visoko kotira po mojim kriterijima. Moram u ovom pakiranju, iako tek usput, spomenuti slušljive Slijepa Marija i Mlada Časna.

Ipak, uz dobre singlove, par svijetlih momenata na albumu, previše je tih sat vremena. Dječaci su zaista trebali maksimalno iskoristiti onih četrdeset minuta i izdati albumčinu. Što se ostalih finesa tiče, istakao bih da su beatovi osrednji, ni jedan mi se nije uvukao u uho. Sampleovi također, jedan jedini donosi Slijepa Marija, i to samo zato što me neodoljivo podsjeća na Lay Lady Lay Boba Dylana. Vjerujem da će Firma sjesti samo najgorljivijim obožavateljima Dječaka, te da će album zaista brzo izgoriti u atmosferi drugih i kvalitetnijih ovogodišnjih.

Iskreno sam se nadao da će novim albumom V.I.Z iliti Vojko, Ivo, Zondo napokon izaći iz sjene splitskog giganta TBF. No, kako svako pravilo ima izuzetak, tako je i u ovom slučaju ona "treća sreća" zaista izuzetak.

Goran Božić

Hits 2711
Istina « Istina Dječaci Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima