facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
20 godina klape Cambi

Bookmark

Data

Released 2007
Format Video
Vrsta A capella / Folk / Folk-pop / Contemporary Folk
Dodano Četvrtak, 25 Kolovoz 2011
Žanr Folk
Broj diskova 2
Edition date 2007
Država Hrvatska
Etiketa Scardona
Tags

Review

Nisam ni sam siguran radi li se o slučaju ili namjeri, ali upravo pred ljeto svi ljubitelji vrhunske klapske pisme došli su na svoje. Prošle godine, točnije 13. studenog, najpoznatija i najcjenjenija hrvatska klapa, klapa Cambi proslavila je dvadesetu obljetnicu svojega djelovanja, a kako sam već spomenuo, nedavno se na tržištu pojavio DVD zapis rođendanske proslave održane u K.D. Vatroslav Lisinski.

Zašto sam u samom uvodu rekao da nisam siguran da li se radi o slučaju ili namjeri? Pa upravo zbog toga što je ljeto godišnje doba kada najviše uživamo u klapskim pjesmama, upravo one su sinonim za more, sunce, ljeto,.. a izdavanje ovakvog albuma na početku samog ljeta samo po sebi nameće takvo pitanje. Bez obzira kakav odgovor bio sasvim je sigurno da je ovo izdanje oplemenilo hrvatski diskografski prostor, a svi oni koji nisu toga dana prisustvovali veličanstvenom koncertu moći će barem djelom upiti dio atmosfere s rođendanskog koncerta.

I baš kako doliči pravom slavljeniku, Cambi su svoje goste počastili samo najljepšim pjesmama hrvatske popularne glazbe, ali i pjesmama iz dalmatinske i tradicionalne hrvatske pjesmarice. Bez obzira radi li se o izvedbama tradicinoalnih ili suvremenih pjesama, sve pjesme zvuče kao da su isključivo klapske, a razlika između tradicionalnog i novog primjećuje se jedino iz razloga što se radi o popularnim i svima nam dobro poznatim pjesmama.

Glavninu interpretiranih pjesama sačinjavaju pjesme Zlatana Stipišića – Gibonnia – nešto starija Nije vrime od nedije, pa novije Vrime da se pomirima sa svitom, Mirakul, Tempera, Oprosti ili pak nezaobilazna Cesarica. Svakako valja spomenuti i gostovanja Harija Rončevića u pjesmi Zemlja i stina, Vanne u Kao rijeka te Tedija Spalata u Dalmatinska pismo moja.

Moj lipi anđele zatvara koncertni zapis na CD-u (koji dolazi kao poklon uz ovo DVD izdanje), a pjesmu, uz klapu Cambi, zajednički izvode Tedi Spalato i Hari Rončević.

Međutim, DVD ne završava s Moj lipi anđele, već kao bonus dodatak donosi još dvije pjesme: Moje izgubljeno blago i Zelenu granu s tugom žuta voća, a sve to u Dolby Surround tehnici za potpuni doživljaj. Osim dvije extra pjesme na DVD-u možete pronaći i fotogaleriju, diskografiju te spotove.

Kada se sve zbroji i oduzme može se zaključiti samo jedno. DVD izdanje 20 godina klape Cambi nezaobilazno je izdanje svakog istinskog ljubitelja klapske pjesme, ali i svakog drugog zaljubljenika u lijepu pjesmu. Pogledajte ga, poslušajte i uživajte u njemu.
 

Dragutin Andrić

Hits 945

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42