facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Big Talk


Bookmark

Data

Released Srpanj 2011
Format Albumi
Vrsta Power pop / Alternative/Indie Rock / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Subota, 24 Rujan 2011
Žanr Pop-Rock
Length 43:39
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2011
Država SAD
Etiketa Epitaph Records
Catalog Number 87167-1
Edition details Datum objave: 19. 7. 2011.; Produkcija: Joe Chicarelli i Ronnie Vannucci Jr.
Tags

Review

Fanovi popularnih The Killersa vjerojatno znaju tko se krije iza ovog imena, a vjerujem i da su poslušali prvi solo album njihovog frontmena Brandona Flowersa, izdan prošle godine. Međutim, u  pauzi do izdavanja novog albuma The Killersa, nije samo Flowers bio zaposlen; sada je, dakle došao red da se upoznamo i sa, sudeći po onom što Big Talk nudi, nešto eksplozivnijom stranom The Killersa - najnovijim uratkom njihovog bubnjara (a u zadnje vrijeme i pjevača) Ronniea Vannuccija, kojem vrijedi obratiti pozornost.

Istoimeni prvijenac Big Talka ugodno je iznenađenje; tek nekolicina pjesama navodi nas na trag da bi njihov autor mogao biti netko tko je član The Killersa, a album kao cjelina ostavlja dojam da je Vannucci imao pregršt svježih ideja koje je na ovaj način želio realizirati, a isto je tako dokazao da se ne boji eksperimentirati sa različitim glazbenim žanrovima i pravcima. Tako Big Talk mijenja svoju putanju od rocka prema countryju, od bluesa prema synth popu i zvuku osamdesetih, a simbolični stihovi često anaforične strukture ovih dvanaest singlova pristojno su se stopili sa svojom glazbenom pozadinom. 

Već intrigirajući intro uvodne Katzenjammer nameće pitanje što nam je to Vannucci pripremio, pa svi oni koji očekuju nešto slično Flowersovom Flamingu, ili svojevrsni nastavak opusa The Killersa, mogli bi se iznenaditi, jer pjesma (kao i dobar dio albuma) ipak nosi čišći rock zvuk te je zamjetan odmak od svega gore navedenog.

Jedan od meni osobnih favorita je i ritmična, neodoljiva Getaways; ne čudi da ju je Vannucci izabrao za prvi singl albuma, izdan već u svibnju. Getaways vrlo brzo ulazi u uho i osvaja simpatije, pa pretpostavljam da je i sam autor u njoj prepoznao potencijalni hit albuma. Prvi dio Big Talka je doista u neku ruku najjači, moglo bi se reći i najnametljiviji, najkomercijalniji, a iako mu se kvaliteta ne može osporiti, čini se da igra na kartu osvajanja publike pružajući im daljnju motivaciju da poslušaju i ostatak kojim nas Vannucci vodi u drugom smjeru otkrivajući svoju ljubav prema bluesu i countryju. Tako već nakon mainstream rokerske Under Water, The Next One Living nudi dosta sporiji ritam i zvuči retro podsjećajući pomalo na The Beatlese. Ima tu i  dosta koketiranja sa osamdesetima kroz Replicu u stilu elektro-pop/rocka i Living In Pictures  - melodičnost pjesme idealno se nadopunjuje sa bojom glasa poput Vannuccijeve, međutim album pravu kulminaciju doživljava tek sa No Whiskey i Girl At Sunrise koje otkrivaju ljubav autora prema bluesucountryju koju su lijepo zaokružili posljednjom Big Eye;. mračna, naglašeno gitaristička, sa moćnom solažom, izvrstan je izbor da se njome zatvori album.

Ovim albumom, a uz nezanemarivu pomoć dugogodišnjeg prijatelja i suradnika, Taylora Milnea (vodeća gitara, prateći vokal), Vannucci je dokazao svoju svestranost i još jednom potvrdio svoj glazbeni talenat, ne samo kao bubnjar već i kao tekstopisac, gitarist i solidni vokalist i netko kome je Brandon Flowers bez previše oklijevanja i barem malo češće mogao prepustiti mjesto za mikrofonom. Uzimajući u obzir dosljednost Brandona Flowersa sebi i svojem, ipak više pop, nego rock izričaju koji dominira dosadašnjom ostavštinom The Killersa, a još uvijek izvire gotovo iz svake pjesme njegovog Flaminga, te s druge strane Vannuccijevu spremnost da izbjegne takve klišeje, da se pretpostaviti da bi i Killersi možda krenuli u nekom drugom smjeru da je njihov frontmen bio Vannucci, a ne Flowers. No, idući album The Killersa otkriti će nam čiji će utjecaj ubuduće biti zamjetniji i riješiti takve dileme, a do tada nam preostaje da uživamo uz Big Talk.

Branka Kunstek

Hits 424

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42