A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Surfin' U.S.A.


Bookmark

Data

Released Ožujak 1963
Format Albumi
Vrsta / Rock and roll / Surf rock
Dodano Utorak, 04 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 24:15
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2012
Država Europe
Etiketa Capitol Records
Catalog Number 50999 404436 21
Edition details Tracks 01 - 12 mono, previously unreleased on CD.Tracks 13 - 24 stereo.Album originally released in March 1963.This edition: ℗ © 2012 Capitol Records, LLC.CD comes in a thin gatefold cardboard sleeve.Made in the EU.
Tags EMI Capitol The Beach Boys Nick Venet

Review

Jedva da se prvijenac "Surfin' Safari" ohladio od prvih vrtnji po kalifornijskim i američkim gramofonima, a braća Wilson, rođak im Mike Love i prijatelj na zamjeni David Marks (Al Jardine je tada privremeno napustio bend) ponovno su ušli u studio s namjerom da konkretiziraju svoju glazbenu potragu za mitskom Amerikom. The Beach Boys slavili su se i najavljivali kao surf-bend, ali te marketinške nebitnosti nisu mogle omesti ni prikriti sve ono što se kuhalo u umu Briana Wilsona; sve se moralo odvijati prema pravilima i okolnostima svoga vremena no svaki pravi dar procvast će svojim plodovima usprkos svim pošastima. Ne, ne kažem niti mislim da je "Surfin' U.S.A." prvo remek-djelo najvećeg američkog benda svih vremena kao niti da je velik album uopće ali je, s već odavno precizirane distance, konkretna stepenica na konkretnom putu, korak bez tugaljivih osvrtanja, izraz namjere.

Prvijenac "Surfin' Safari" bio je namjenska sklepotina, vozilo za možda dvije ili tri pjesme koje su trebale proputovati Amerikom i svijetom. Drugi album već je pomaknuo taj koncept prema Wilsonovom konačnom cilju da stvara albume kao umjetnička djela. Istina, tada još to nije stajalo baš tim riječima na listi prioriteta (i neće možda sve do prvih pravih albumskih ostvarenja vječnih rivala The Beatles) no, da parafraziram Arsena, sve je vodilo ka tome. Od dvanaest pjesama na "Surfin' U.S.A." čak je pet instrumentala surferskog ugođaja, odnosno, žanra - svi oni ostali su nekako na pola puta između sirovog punjenja prostora na vinilu i nekakvog koncepta. Obrade Dicka Dalea su odlične ("Misirlou" je tri desetljeća kasnije iznova proslavljen soundtrackom Tarantinova postmodernog remek-djela "Pulp Fiction", doduše ne u njihovoj izvedbi), a autorske "Stoked" i "Surf Jam" jasno govore o ne samo izvođačkom već i autorskom potencijalu, pa ipak The Beach Boys nisu kasnije ozbiljnije proširivali ta svoja instrumentalna iščitavanja surf-poetike.

Naslovna pjesma, čije je album (opet) vozilo, prvi je rasni, prvoklasni hit benda, vrlo osobeno "prerađivanje" Chucka Berryja i soundtrack svake američke plaže koja drži do sebe. I bez ozbiljnijeg blizanca na albumu, bar kad govorimo o hit-potencijalu, ona je iznijela svog šireformatnog imenjaka na stasitim ramenima, potpomognuta prvim rasnim baladama u portfoliju benda, poput naftalinski melankolične "Lonely Sea" te standardima rane Wilsonove pjesmarice poput "Finders Keepers" ili "Shut Down". Brianovo brižno slaganje vokala već je tu odnijelo prve trofeje, poput "Farmer's Daughter" koju su dva desetljeća kasnije u znak zahvalnosti na trajnom nadahnuću obradili Fleetwood Mac. Zbog tih jasno uočljivih stavki, drugi album The Beach Boys ostaje prva značajna epizoda u dugoj povijesti benda koji je nadahnuo vojske nadolazećih veličina.

Ovogodišnje reizdanje što izlazi u serijalu s još jedanaest odabranih izdanja iz diskografije benda povodom pola desetljeća djelovanja donosi kompletan sadržaj albuma u originalnom mono miksu te u stereo verziji. Nikakvih dodataka nema, što je ipak manjkavost u odnosu na "2 u 1" izdanje iz 2001. na kojem na jednom CD-u dobivate remasterirane albume "Surfin' Safari" i "Surfin' U.S.A." zajedno s tri bonus-pjesme (to je zapravo poboljšana verzija istog koncepta izdanog 1990.), a kojeg bih ipak preporučio prije ovog najnovijeg.

 

Toni Matošin

Hits 1854
The Beach Boys Albumi Kronologija Surfer Girl » Surfer Girl

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima