A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
You And I


Bookmark

Data

Released Ožujak 2016
Format Kompilacije
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Alternative Singer/Songwriter / Contemporary Singer/Songwriter
Dodano Ponedjeljak, 04 Travanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 52:14
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2016
Država Europa
Etiketa Sony Legacy / Columbia
Catalog Number 88875175851
Edition details objavljeno: 11.3.2016.; izvršni producent: Steve Berkowitz; producenti: Steve Addabbo, Steve Berkowitz, Mary Guibert, Alison Raykovich, Darren Salmieri i Andy Wallace; snimano: veljača 1993.
Tags Columbia Jeff Buckley Sony Legacy Steve Berkowitz Andy Wallace Darren Salmieri Alison Raykovich Mary Guibert Steve Addabbo

Review

Možda Jeff Buckley za razliku od Jima Morrisona nije protutnjao poput velikog užarenog kometa i možda nisu svi s fasciniranošću prepoznali Buckleyjevu veličinu u trenutku kada se, pri kraju ere grungea, 1994. godine pojavio s njegovim jedinim službenim studijskim albumom Grace, no tek tijekom nekoliko godina nakon njegova nenadanog i tragičnog utapanja u rijeci Wolf River Harbor 1997. godine, istinski je prepoznat Buckleyjev neupitan talent kakav se više neće ponoviti i zaboraviti. Osim što je posjedovao rijetku i jedinstvenu moć emotivne ekspresije, potpunu usklađenost duha i tijela, prekrasnu boju glasa i kvalitetan tenor širokih mogućnosti, također je posjedovao i izuzetan dar za kompoziciju, harmoniju, liričnost, interpretaciju tuđih pjesama i trenutnu improvizaciju poput jazz glazbenika. Upravo iz tih razloga, uopće nije čudno što su ga izuzetno cijenili glazbeni velikani poput Jimmyja Pagea, Davida Bowieja i Boba Dylana te što je utjecao na niz izvođača poput Radioheada, Musea, Coldplaya, Rufusa Wainwrighta, Travisa i drugih. S vremenom je postao nepreželjena ikona rocka, nešto poput glazbenog Jamesa Deana, uvijek iznova golicajući maštu obožavatelja u razmišljanjima o tome što je još mogao napraviti i u kojim se smjerovima mogao razvijati da je ostao živ.

Posthumno, izdano je dosta materijala, od nedovršenog studijskog albuma, demo snimki, kućnih snimaka, pa do snimki koncerata uživo. S obzirom na kratku karijeru, činilo se da je nakon toliko godina izdano sve što je vrijedilo izdati, pa je s iznenađenjem dočekana vijest o objavi novog kompilacijskog albuma s do sada neobjavljenim snimkama. Riječ je o prvim Buckleyjevim studijskim snimkama koje su nastale u sklopu trodnevnih sesija s primarnim ciljem da mu se omogući iskustvo rada u studiju, prije nego što započne sa snimanjem prvog studijskog albuma. Tijekom snimanja u studiju su još bili A&R predstavnik izdavačke kuće Columbia i producent albuma You and I, Steve Berkowitz, te inžinjer zvuka Steve Addabbo.

Rane studijske snimke koje su objavljene na You and I minimalističkog su, vrlo intimnog, melankoličnog i nostalgičnog karaktera. Buckley je u studiju imao na raspolaganju tek električnu i akustičnu gitaru, pojačalo Fender Super Reverb te klavir koji nije iskorišten na pjesmama s albuma. Ogoljene i otpjevane samo uz pratnju gitare, izvedbe otkrivaju čistu Buckleyjevu esenciju, prekrasan glas te promišljene i s osjećajem odsvirane harmonije na gitari.  Osim dvije vlastite kompozicije, „Grace“ i „Dream of You and I“, sve su ostale pjesme obrade pjesama drugih autora poput Boba Dylana, Led Zeppelin, The Smithsa i drugih. Također, gotovo sve, izuzev skice za pjesmu „Dream of You and I“, već su u nekim verzijama bile objavljene. Iako You and I zapravo pruža vrlo malo zaista novog i nepoznatog materijala, ipak je riječ o historijski vrijednom i šarmantnom izdanju jer daje neposredan uvid u jedan neponovljivi trenutak, trenutno stvaralačko stanje uma i razvoj mladog Buckleyja. Izvrsne obrade pjesama poput „Just Like a Woman“, „Calling You“ i „I Know It's Over“ iznova podsjećaju na Buckleyjev nevjerojatan interpretativni i izvođački dar te vokalnu sposobnost za dodirivanje emocija širokog spektra.

Jedini uistinu novi materijal, spomenuta pjesma „Dream of You and I“, zapravo je samo skica za pjesmu „You and I“, fragmet koji je spontano nastao na Berkowitzev poticaj. Naime, Buckley u to vrijeme nije imao puno vlastitog materijala, pa ga je Berkowitz pitao, s ciljem motivacije i pronalaska inspiracije, je li u posljednje vrijeme pogledao neki dobar film, pročitao neku knjigu ili imao neki san. Tada se Buckley prisjetio sna u kojemu je čuo kako ljudi pjevaju tu jednostavnu, sanjivu melodiju, gotovo kao da je riječ o uspavanki: „You and I, you and I, you and I, all for you“. Druga polovica pjesme je sastavljena od pomalo nekoherentnog prepričavanja sna. Iako je „Dream of You and I“ trebala biti tek glazbena bilješka za buduće djelo, čini se kao da je uzdignuta na status samostalnog umjetničkog djela sastavljenog od čarolije glazbe i poezije.

Prošlo je skoro dvadeset godina od Buckleyjeve tragične smrti, podsjećajući nas istovremeno na vlastitu prolaznost i usmjerenost prema smrti koja je uvijek tu negdje u blizini. No, njegovo djelo će zasigurno ostati aktualno još dugo vremena, a kompilacijski album You and I, iako možda nije najznačajniji u njegovoj ostavštini, pružat će budućim slušateljima puniji uvid u njegovo cjelokupno, opsegom dosta skromno, ali izuzetno značajno i utjecajno djelo.

Ljubiša Prica

Hits 1696

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici