facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Help!

Bookmark

Data

Released Srpanj 1965
Format Video
Vrsta Pop / Rock / Soundtrack / Pop rock
Dodano Petak, 23 Rujan 2011
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2007
Država V. Britanija
Etiketa Apple / EMI
Tags

Review

Jedan od prvih glazbenih filmova koje sam gledao bio je opće poznati Help The Beatlesa. Ovogodišnje izdanje u formatu dvostrukog DVD-a samo potvrđuje njegovu vrijednost i značaj. Na predlošku i uz blaqoslov EMI Records ediciju je objavila izdavačka kuća Apple, dok je kod nas distribuciju preuzela izdavačka kuća Dallas Records.

Legendarni glazbeni film A Hard Day"s Night uvijek je bio moj broj 1., dok sam Help dosta teško prihvatio. Primarni problem ovog filma bila je sama vrlo banalizirana radnja filama, koja je temelj onoga što su kasnije Monty Paythonovci doveli do savršenstva. Jednostavno, čovjek mora sazrjeti, da može percipirati i razumjeti što je pisac htio reći. Sam film sadrži dosta elemenata nadrealne i apsurdne komedije, koje će kasnije već spomenuti Paythonovci razraditi i njima doslovno osvojiti svijet. Stoga, u tom smjeru sve zasluge idu redatelju Richard Lesteru, jednostavno treba pogledati njegovu vizualizaciju 7 pjesama sa albuma Help. Naravno, da ovoj ediciji pribjegavaju fanovi The Beatlesa, no tko to nije ?!

Dvostruka DVD edicija sa dodanim i proširenim 30 minutnim dokumentarcem o nastanku filma sa specijalnim dodacima, kao što su prilozi o restauraciji, izbačene scene, sjećanja sudionika i drugi prilozi…, govore nam da i ovu ediciju treba imati u kolekciji. Ako je glazbeni film A Hard Day"s Night prvi, pravi film, koji ima r"n"r-ol dušu i srce; onda je Help antologija što se tiče filmske vizualizacije pjesama, dok je sam radnja nešto toliko sporedno i pomalo neinteresantno. No, istovremeno Help nudi najinventivnija redateljska rješenja i daje temelje komike, koja će se puno kasnije razviti do savršenstva i doslovno, kao takva osvojiti svijet.

Ako se malo dublje koncentriramo i pogledamo što je tu pravi i stvarni sukus, onda po meni, to su skladbe, koje su jednostavno rečeno dio moje mladosti ili bolje kazati djetinjstva.

Da, djetinjstvo sam proveo uz The Beatlese s njima sam ušao u svijet glazbe, tu sam učio i tražio način i razlog da budem na ovaj ili onaj način dio toga. U velikoj mjeri sam u tome uspio, doduše, sve je to stvar s kojeg kuta se gleda i na koji se način sve to postavlja.

Ovdje moram istaknuti da se niti malo ne sramim, što su mi upravo albumi Tthe Beatlesa zamijenili lektiru, a ja sam osobno pokušavao naći sebe u ovom ili onom dijelu i na taj način progovoriti o onome što je uvijek činilo veliki dio mog života.

Album Help, kao i ovogodišnja dvostruka DVD edicija, nakon i više od 40 godina, kod mene osobno, pobuđuje jednaku dozu pozitivnih osjećaja i vibracija. Naravno, da to mogu sami veliki albumi ili je ovo ipak nešto drugo. No, zašto sa jednakim feelingom i dan danas slušam npr. You"ve Got To Hide Your Love Away ili The Night Before ? To je zaista vrlo teško objasniti i ja jednostavno to nisam u stanju.

PREPORUKA :
Richard Lester piše: "Now, 40 years on, at the buses in London arrive more frequently than in 1965, I suspect the billboard will read as then, but I have had the considerable privilege of smeling the sweet air at the core of the Universe."

Mladen Lončar - Mike

Hits 436

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42