Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Savoy Brown City Night

Savoy Brown su na glazbenoj sceni prisutni su od 1965., dakle pune 54 godine. Samo u ovoj postavi – Kim Simmonds (gitare, klavijature, usna harmonika, vokali), Pat DeSalvo (bas ) i Garnett Grimm (bubnjevi) – nastupaju već puno desetljeće. Zahvaljujući radijskom promotoru Ricku Lusheru imamo sada prigodu uživati u njihovom već 40. albumu, "City Night’', objavljenom u petak, 7. lipnja preko Quarto Valley Records.

Biti 54 godine na sceni mogu samo ljudi koji to što rade istinski i vole. To mogu ljudi koji taj i takav blues jednostavno žive i on je dio njih. Kim Simmonds, pjevač i gitarist koji svoju priču benda Savoy Browna "fura" već više od pola stoljeća, ne posustaje. I stoga, njihov novi album donosi nam još jedan dokaz da sve to još uvijek ima neku nevjerojatnu privlačnost.

"City Night" se sastoji od 12 visokoenergetskih blues rock pjesama koje će zasigurno zadovoljiti svjetsku populaciju poklonika ovog glazbenog žanra. “Walking On Hot Stones”, “Payback Time” i “Don't Hang Me Out to Dry” privući će pozornost radijskih DJ-a koji traže potpuno novi "sound" a kojeg Savoy Brown svakako ima i donosi svojom "roots" glazbom.

Energetski blues je od početka bila glavna karta benda. "Blues rock" postao je istinski fenomen, koji se može itekako čuti u kasnim šezdesetim godinama. Cream, Fleetwood Mac i Jimi Hendrix svakako su, svaki u svom segmentu glazbenog djelovanja, obilježili to vrijeme. Savoy Brown su uvijek bili tu i nikada nisu odustajali. Savoy Brown je nastupao neprekidno, što ga čini jednim od najdugovječnijih blues/rock bendova. Tijekom godina bend je nastupao na mnogim prestižnim mjestima, uključujući Carnegie Hall, Fillmore East, Fillmore West i Royal Albert Hall u Londonu. A cijela ta priča zapravo ide na leđa Kima Simmondsa. Shodno tome, nije nikakva tajna da su upravo Savoy Brown bili zapravo odskočna daska, primjerice, za ZZ Top, The Doobie Brothers, Kiss i mnoge druge.

“City Night” je zapravo nova avantura benda koji kroz 12 visokooktanskih riffova zapaljive Kimove gitare i soulom obojenog vokala, te ubitačnih, nepopustljivih ritmova izvrsne ritam sekcije lomi sve pred sobom. Pored već spomenutih skladbi, svakako valja dodati "Neighborhood Blues” i “Hang in Tough”, koja u svom Bo Diddley "štihu" samo valja novu snagu. Bezvremenski boogie "Ain't Gonna Worry" po meni osobno je ona točka na i, to je kristalni šlag na torti kojeg nam Kim nudi i nakon kojeg ćemo samo prste po lizati i zadovoljno kazati "mljac"!

Na albumu "City Night" možete naći sve ono što će zadovoljiti vašu glad za čistim i beskompromisnim blues/rockom. Kim Simmonds i ovaj put inzistira na prokušanoj formuli, a to je puno čvrstog ritma (ritam sekcija je doista fantastično uigrana) a pored toga imamo pravo bogatstvo gitarističkih varijacija na zadane teme. Slide, wah wah, boogie, jazz, čisti i jasno odsvirani rifovi ali i pasaži. Ma, Kim jednostavno ama baš ništa nije prepustio slučaju.

Nakon brda prodanih ploča, diskova u milijunskim nakladama, nakon bezbrojnih nastupa, nakon tko zna čega svega ne, što bi band trebao? Pasti u zaborav? Naravno da ne! Savoy Brown rade upravo suprotno, snimaju album "City Night" koji je snažan dokaz da treba biti čvrst i odlučan u svom glazbenom radu. A s druge pak strane treba biti čvrst i potpuno priseban, uvijek s nogama na zemlji, čistom glavom, otvorena srca za primanje onog što nazivamo dobra glazba.

Taj zapaljivi "mojo" još uvijek izlazi iz Kimove gitare, on se razlijeva iz skladbe u skladbu i nosi nas i traži neki novi put do nas samih. Kim Simmonds, odnosno, Savoy Brown kao bend u onoj eri procvata bluesa na otoku dosegnuli su doista visoke pozicije, koje ni dan danas nisu narušene, dapače! Sam bend imao dvije konstante: prva je utjecaj bluesa i sam Kim Simmonds. On je nevjerojatan multiinstrumentalist, pjevač i glazbenik, koji je ovom bendu udahnuo dušu. Savoy Brown bili su jedni od prvih rasno integriranih grupa u Velikoj Britaniji. Ekipa je prašila izuzetno ekspresivan chicago blues repertoar, koji ih je vodio i davao im je veliku snagu za to što rade.

I stoga ne čudimo se kada Simmonds u svom on-line dnevniku kaže: "Am I getting lazy in my old age? No, I’m not ever retiring! I’m on this train ‘till the end…."

PREPORUKA:
Preko pet desetljeća na sceni – nesumnjivo postoji razlog zbog kojeg su Savoy Brown prošli i etablirali taj teški i opaki test vremena. Kako? Čime? Odgovor je samo jedan... poslušajte album "City Night" i to vam je jednostavno... to!

Više saznajte na:
www.savoybrown.com
https://www.facebook.com/SavoyBrownKimSimmonds/
www.twitter.com/SavoyBrown
www.rufrecords.de

Popis pjesama:

1. Ain't Gonna Worry
2. City Night
3. Conjure Rhythm
4. Don't Hang Me Out To Dry
5. Hang In Tough
6. Neighborhood Blues
7. Payback Time
8. Red Light Mama
9. Selfish World
10. Superstitious Woman
11. Walking On Hot Stones
12. Wearing Thin

(Quarto Valley Records)

Diskografija:
Shake Down/1967/ DORSEY
Getting to the Point/1968/ Rebound Records
Blue Matter/1969/ Deram
A Step Further/1969/ Deram
Raw Sienna/1970/ Deram
Looking In/1970/ Dorset
Street Corner Talking/1971/ Deram
Hellbound Train/1972/ Dorset
Lion's Share/1972/ PolyGram
Jack the Toad/1973/ PolyGram
Boogie Brothers/1974/ Deram
Wire Fire/1975/ PolyGram
Skin 'N' Bone/1976/ Deram
Savage Return/1978/ IMS
Rock 'n' Roll Warriors/1981/ Cleopatra
Make Me Sweat/1988/ GNP
Kings of Boogie/1989/ GNP
Live in Central Park/1989/Relix
Live and Kickin'/1990/ Akarma
Let It Ride/1992/ Magnetic Air Records
Bring It Home/1994/ Lightyear
Live at the Record Plant/1998/ Archive
The Blues Keep Me Holding On/1999/ Lightyear
Looking from the Outside/2000/ Mooncrest Records
Raw Live 'N Blue /2001/ Akarma
Strange Dreams/2003/Blind Pig
You Should Have Been There!/ Panache Records
Live Boogie/2006/ K-Tel
Blues, Balls & Boogie/2006/ Aim Records
Steel/2007/ Blue Wave Records
Voodoo Moon/2011/Ruf Records
Songs From The Road /2013/ Ruf Records
Goin' To the Delta /2014/ Ruf Records
The Devil to Pay /2015/ Ruf Records
Witchy Feelin' /2017/ Ruf Records
Still Live After 50 Years, Vol. 1/2017/Panache Records
City Night/2019/Quarto Valley Records
Kompilacije:
A Step Further/Blue Matter/1969/ Teldec
The Best of Savoy Brown/1977/ CFive
The Best of Savoy Brown [London]/1977/ London
The Best of Savoy Brown [See for Miles]/1977/ See For Miles Records
Greatest Hits Live in Concert/1981/Teldec
Profile/1981/Teldec
Slow Train/1986/ Relix
The Savoy Brown Collection/1993/ PolyGram
The Savoy Brown Collection/1993/ Polydor
Collection/1994/ GNP/Crescendo
Bottom Line Encore Collection/1999/ Velvel Records
Bottom Line Encore Collection/1999/ Velvel Records
Bring It on Home/1999/ Sound
Jack the Toad Live: 1970-1972/2000/ Mooncrest Records
Jack the Toad Live: 1970-1972/2000/ Mooncrest Records
20th Century Masters - The Millennium Collection: The Best of Savoy Brown/2002/ Polydor
Hellbound Train Live: 1969-1972/2003/ Sanctuary
Hellbound Train Live: 1969-1972/2003/ Sanctuary / Fontana
Raw Sienna/Looking In/2005/ Beat Goes On
Blue Matter/A Step Further/2005/ Beat Goes On
Shake Down/Getting to the Point/2005/ Beat Goes On
Street Corner Talking/Hellbound Train/2006/ Beat Goes On
Hellbound Boogie/2006/ Music Avenue
Lion's Share/Jack the Toad/2007/ Beat Goes On
Boogie Brothers/Wire Fire/2008/ Beat Goes On
Skin 'n' Bone/Savage Return/2009/ Beat Goes On
Too Much of a Good Thing: he Savoy Brown Collection 1992-2007/2009/ Panache Records
Runaway Train /2013/ Blues Boulevard

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike