Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

997624 edi

Moram priznati da je ovo ipak prvi blues album koji mi je pokazao jezik, baš mi se "izbeljio " u lice! O čemu je riječ?

Ovaj album ima sve. Prije svega, novi blues izričaj, što neki zovu istarski blues.

Zatim, nije da baš sve razumijem što pjevaju jer ipak je to dio narječja kojeg morate poznavati, biti dio toga i biti rođeni u tom dijelu Lijepe naše. Ovo blues izdanje je svakako nešto što se mora poslušati i apsolvirati. Vjerujem i znam da treba uložiti dosta truda da se čak i provjereni blues znalci prilagode ovoj vrsti bluesa.

Croatia Records se ovogodišnjim izdanjem albuma "Sumpor" Edi East Trance Bluesa (EETB) svrstala i pokazala kako ipak ima "muda"!

Edi East Trance Blues vodi Edi Maružin (vokal, cigarbox, električna i akustična gitara) a uz njega tu su i Čedomir Mošnja (bubanj, udaraljke), Predrag Ljuna (el. gitara, usna harmonika, vokal), Danijel Paulović (bas), Davor Milovan (bas), Edi Cukerić (udaraljke, produkcija, theremin - izvorno poznat kao etherphone ili termenvox, što je, naime, elektronički glazbeni instrument kontroliran bez fizičkog kontakta od strane izvođača, a ime je dobio po zapadnjačkom imenu svog sovjetskog izumitelja Léona Theremina, koji je 1928. patentirao ovaj uređaj). Svoj doprinos ovom albumu dali su i Bernarda Ravnić (vokal) i Ang Maružin (el. gitara). Na kraju, kod nas u Prigorju rekli bi: a kaj tu ima?

Ima, ima tu odlične svirke, ima tu odličnog bluesa, koji je sada dobio taj svoj novi "štih". Zahvaljujući upravo tom iskrenom pristupu Edija Maružina, koji se nije htio odreći svog svakodnevnog govora, već je samo sve pretopio u tekstove, koje je potom uglazbio ili je to učinio obrnuto doista ne znam jer u taj dio priče nisam siguran. Ali u ono što sam potpuno siguran su sljedeće činjenice:

- album "Sumpor" donosi nove reference na domaću blues scenu
- nije važno što sav tekst ne kužimo na prvu jer ali "mjuza", taj boogie, r&b i blues otjerat će vas na plesni podij
- u nešto više od 30 minuta čujemo nevjerojatnu glazbenu preobrazbu od glazbe Gustafa do opakog, jako žestokog country-bluesa
- uz Edija je i dalje njegova ekipa (ritam sekcija), pa tako npr. s Čedomirom Mošnjom svira već punih 37 godina, ekipi se pridružio i Predrag Ljuna iz Labina... i da, dečki doista sjajno zvuče.
Koliko god sam bio sumnjičav na ono što čini ovaj album, već nakon prve milisekunde EETB su jednostavno porušili sve prepreke i samo tako, svojom glazbom ušli su u moj svijet bluesa star punih 43 godine... prosto nevjerojatno! Nije to tako lako jer sa svojih 58 godina života ipak mislim da sam nešto čuo, da nešto znam. Kad ono "smola", opet sam na početku i opet moram učiti ispočetka! Strašno! A zašto? Zato jer su baš EETB napravili ono što mnogi nisu, čak i ako nisu isprva baš bili sigurni u sebe i ako baš nisu previše vjerovali u ono što rade, na kraju svi postaju sve sretniji, sigurniji i zadovoljnjiji s onim što izlazi iz zvučnika, što ide u eter ili pak kroz neki drugi medij.
Iako nisam neki specijalist u poznavanju domaćeg bluesa, ovaj album EETB može jedino ići u istu razinu, kao i izdanja relativno im srodnog još jednog našeg glazbenika, Bebe na vole.

PREPORUKA:
Komparirati “Sumpor”, s drugim izdanjima zapravo ne treba, jer svi mi koji smo u bluesu na ovaj ili onaj način znamo od kuda vjetar puše i to je dobro, to pišem u pozitivnom kontekstu. Naime, imena T-Model Ford, Junior Kimbrough, R.L. Burnside, The Black Keys, Jon Spencer Blues Explosion, Left Lane Cruiser, kao i ona prva izdanja etikete Fat Possum dovoljna su za određivanje nekih stilskih korelacija.

Valja istaknuti da se ovdje ne radi ni o kakvim kopijama ili nešto slično. Ovdje je riječ o isključivo autorskom radu i poimanju prezentacijske forme bluesa baš u tim okvirima i ništa drugo. Sve ostalo djelo je ovog novog benda na domaćoj blues sceni, a ovaj njihov nastupni album trebao bi imati ulogu "svježe krvi" na toj i takvoj blues sceni.

Nisam Istranin, nemam nekog posebnog razloga a niti volje bilo kome podilaziti, no, jednostavno moram istaknuti da je ovaj album na neki način svojevrsna prekretnica u prezentacijskom smislu na domaćoj blues sceni. Autorske pjesme, svrsishodni tekstovi, rekao bih pravi "bluzerski" (ljubav, seks, stvarne životne teme i priče bez puno patetike) i Edi East Trance Blues "rolaju" svoj blues i svoju "furku". 

Više saznajte na:
https://www.facebook.com/edi.gustafi
https://www.facebook.com/edieasttranceblues/
https://www.facebook.com/edieasttranceblues/
Webshop: https://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=997624
Deezer: https://www.deezer.com/en/album/78260432
iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/id1441779927

Popis pjesama:

1. Puž blues 2:54
2. Niš se ne zna 2:40
3. Oj, pičiću mali 3:03
4. Anđelić moj bjondi 2:54
5. Moja mala konobari 3:16
6. Doma gren 3:38
7. Nemoj me iskati 3:25
8. Kad mi je prva žena pošla čja 2:44
9. Tornaj se 2:47
10. Poništo 2:58

(Croatia Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike