Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

blues boogie

Nevjerojatno, ali baš nevjerojatno zvuči podatak da sam sve ove godine ime Kima Wilsona u svojim tekstovima spominjao nebrojeno puta, ali nikada nisam dao neki svoj osvrt na njegov solo album. Evo, to se upravo sada mijenja jer pred nama je "Blues and Boogie Vol 1.", kojeg je 20. listopada prošle godine objavila izdavačka kuća Severn Records.

Frontmen Fabulous Thunderbirdsa, čarobnjak "usnjaka" Kim Wilson, odlučio je kroz 16 skladbi dati svoj upečatljivi obol pjesmama koje svakako spadaju u staru školu bluesa i potiču sve one koji to vole na pažljivo i intenzivno slušanje i preslušavanje. Moram priznati da sam ostao doista vrlo ugodno iznenađen, jer priča svakako ima svoju glavu i rep.

Zahvaljujući svom izgrađenom renomeu i reputaciji, Kim Wilson je za ovaj album okupio samo kremu Chicago West Coast blues glazbenika. Osjeća se tu i, naravno, čuje taj zvuk, koji kao da je ostao u vremenskoj kapsuli Windy Cityja šezdesetih ili sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Klavijaturist Barrelhouse Chuck Goering i bubnjar Richard "Big Foot" Innes su, nažalost, obojica umrli prije izdanja ovog albuma. Gitaristima Nathanu Jamesu i Big Jonu Atkinsonu pridružuju se pak Billy Flynn, Bob Welsh i Danny Michel. Sjajne ritam sekcije čine basisiti Troy Sandow, Larry Taylor i Kedar Roy te bubnjari Marty Dodson i Malachi Johnson. Jonny Viau posložio je puhače u tri skladbe. To je ekipa koja je u studiju snimila ovaj album.

Od otvarajućeg autorskog instrumentala "Bonus Boogie" pa do zadnje " You're The One" Kim i društvo izuzetno iskreno, bez imalo patetike, daju svoju verziju probranih blues standarda. Skladbe Elmorea Jamesa, Sonnyja Boya Williamsona II, Big Maceo Merriweathera, Little Waltera i Johna Leeja Hookera smjestile su se prije nego što na albumu čujemo drugu autorsku pjesmu, "Searched All Over". Potom slijedi još jedan niz skladbi već spominjanih glazbenika, kojima se pridružje uvijek inspirativni Magic Sam. Kim i društvo vrlo nadahnuto izvode Samovu "The Look Whatcha Done". Potom ponovno "break"... Kim nam nudi dvije svoje skladbe, "Learn To Treat Me Right" i raspojasani instrumental "Edgier", u kojem se posebno čuje ta raskoš svirke usnjaka ovog velikog čarobnjaka tog malog instrumenta, koji tako snažno nosi brojne glazbene predloške. Za sam kraj Wilson nam nudi još dva blues standarda, "Mean Old Frisco" Lightnin 'Hopkinsa i "You're The One" Jimmyja Rogersa. Ovakvom kombinacijom autorskih skladbi s legendarnim blues pjesmama Kim Wilson i bend pokazuju nam da straha nema kada je pitanje opstanka ovog glazbenog stila. U gotovo 52 minute albuma osjeća se utjecaj i snažno naglašavanje tradicije bluesa uz direktan doprinos novih elemenata i kretanja moderrnog bluesa.

Album "Blues and Boogie Vol 1." već na prvo slušanje osvojit će vaša istančana osjetila. Shodno tome svaki ozbiljniji poklonik blues glazbe doći će na svoje. Slušljive, prihvatljive, ritmične i bluesom obojene skladbe sigurno moraju osvojiti ama baš svakoga. Takva izuzetno uspješna formulu kada je u pitanju i izbor glazbenika, ali i pjesama koje će se snimati, doista daje najbolje rezultate.

Kim Wilson je "stari mačak" koji zna što treba i kako treba i on to upravo i čini. Stoga, ova ekipa će vas naprosto pomesti svojim bluesom. Pitate se, a gdje je Kim Wilson? Pa, naravno, on je preuzeo glavnu ulogu u cijelom projektu. On je istinski i jedini broj 1 cijele ove priče i stoga, bez ustezanja samo ću napisati: kapa dolje, majstore!

PREPORUKA:
Sve je u redu s vašim uređajima – album je snimljen u mono tehnici! I stoga, ako ste ljubitelj klasičnog bluesa i volite "usnjak", nikako nemojte sebi uskratiti ovaj album.

Ne razmišljajte puno, već nabavite "Blues and Boogie Vol1." i potom samo ruke pod glavu, slušalice na uši i uživajte.

Više o svemu saznajte na :
www.fabulousthunderbirds.com
www.severnrecords.com
https://www.amazon.co.uk/Blues-Boogie-Vol-Kim-Wilson/dp/B074WDWL27

Popis pjesama:

1. Bonus Boogie (3:16)
2. No Love In My Heart (2:49)
3. Ninety Nine (3:00)
4. Worried Life Blues (3:03)
5. You Upset My Mind (3:48)
6. Teenage Beat (3:00)
7. Same Old Blues (2:45)
8. Searched All Over (3:42)
9. From The Bottom (2:43)
10. Look Whatcha Done (2:32)
11. Blue And Lonesome (5:04)
12. Sho Nuff I Do (3:28)
13. Learn To Treat Me Right (3:33)
14. Edgier (2:20)
15. Mean Old Frisco (3:12)
16. You're The One (3:20)

(Severn Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike