Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

92go

Kada sam prije 12 godina po prvi puta čuo album “Fairytale” (2002, Ruf Records), pomislio sam, a što drugo, tko je ovo?! Peer Gynt, molim, vas pa tko je to ovdje slušao?! A da, ima i takvih, bilo ih je i biti će ih i ubuduće.

Krunoslav Markutović, aka. DJ Krunodlak, ponovo mi je ponudio jedno, tada za mene novo ime, koje nam dolazi iz Norveške. On je Peer Taraldson aka. Peer Gynt. Njegov prošlogodišnji album "92 Go", objavljen za Gold Tone Records, debelo opravdava što je prije puno godina za njega rekao Walter Trout: "Peer is an animal on stage, and his guitar playing is very unorthodox. He'll make it!"

U ovom vremenu Peer Gynt i njegov band doista su uspjeli. Nakon godina teškog rada i nastupanja, Peer Gynt došao je do globalne afirmacije i ustabilio je svoj status na blues sceni. Tijekom proteklih godina Peer je neumorno nastupao, ali i snimao albume u studiju, snimao je live albume i permanentno gradio svoj odnos sa publikom. I opet danas je Peer i njegov prateći band debelo zagazio u blues n' rock vode i tu je doista naišao na izuzetno sjajne poticajne umjetnike, koji su u cijelosti uobličili i dali konačni obol njegovom glazbenom izričaju i gitarističkom rukopisu.

Poznavali njegov opus i rad ili ne... svi su jedinstveni u jednom... Peer Gynt zaslužuje itekakav respekt i uvažavanje u bilo kojem segmentu njegovog glazbenog djelovanja i snažnih koncertnih nastupa.

Još jednom ću spomenuti činjenicu za sve one, koji nisu upućeni u ovu tematiku: Peer Taraldson je norveški gitarista, glazbenik i pjevač, poznat je kao Peer Gynt. Prošle godine objavljen mu je ovaj album "92 Go", koji nam nudi devet novih, autorskih pjesama. Album je snimljen u studiju A u Norveškoj.

Jasno na albumu valjaju se zvuci kakvi nam dolaze od primjerice Waltera Trouta, Chris Duartea i Joea Bonamassae, to samo znači da tu nema nikakve kopije, već samo utjecaj, štih, a što je itekako važno. Od udarnih rockerica, preko narastajućih, rock n' blues skladbi do upečatljivih balada poput "Holy Water".. sve to nikoga neće i ne može ostaviti ravnodušnim.

Dakle, kada se sluša ovaj album, nije preporučljivo da se sluša po tiho, upravo suprotno, treba uređaje "nagaziti" i neka se prostorija ispuni tim snažnim, odlučim zvucima izvornog rock n' bluesa.

I da vjerujem da ime Peer Gynt prepoznajemo kao norveškog narodnog junaka, kojeg Henrik Ibsen koristi u svojoj drami u pet činova napisanoj i izdanoj davne 1867.godine. U svijetu bluesa, međutim, Peer Gynt je netko apsolutno i potpuno drugi i drugačiji!!

Njegova gitara i njegova glazba zahtjevaju direktni kontakt sa slušateljem i nakon toga jednostavno vas ne puštaju.

Gynt je skladao ovih devet pjesama, nekoliko u suradnji sa Bolasom, što nas upućuje da je ta autorska crta njegove glazbene osobnosti izuzetno jako eksponirana. I to također treba respektirati. Pa, evo tko je sve radio sa Peer Gyntom (gitara i vokali), na ovom albumu "92 Go": Lars Fish (bas), Edvard Bolas (Hammond B3 i Fender Rhodes), Ingar "Dr.Ingus" Frelsøy (bubnjevi), Frank Scott (Hammond L100), Sara Kristoffersen i Therese Ulvan (back vokali).

PREPORUKA:
Ako ste ljubitelj blues rocka, album "92 Go" Peer Gynta bez ikakve sumnje i dileme će vam se svidjeti. I ako već niste preporučam vam da ga svakako potražite i nabavite.

S druge pak strane, preporučam vam da gumb za glasnoću dobrano okrenete udesno, tada se sve čuje i zvuči kudikamo bolje i efektnije!

Više o svemu saznajte na:
www.peergynt.net
https://www.facebook.com/peergyntband/
https://itunes.apple.com/us/album/9-2-go/id1143779788
https://open.spotify.com/album/0VJMxR6al2HC0xL59LFOp2

Popis pjesama:

1. Ride On
2. Keep on Movin'
3. Holy Water
4. Fool fo your love
5. Everything I Got
6. I just wanna drive
7. I can't go on
8. Stay with me babe
9. The end

(Gold Tone Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike