Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cdkmonologues

Ako volite ono što rade i izvode, primjerice, Keb' Mo', Ruthie Foster ili pak Taj Mahal, možda ste ovdje naišli na pravu stvar. Album "Anybody Listening Pt. 1: Monologues" izvrsne Cécile Doo-Kingué, glazbenice koja svojim tamnim, pomalo mračnim sopranom te dojmljivom svirkom akustične gitare osvaja publiku diljem svijeta, objavljen je 24. veljače preko CDK Musik, a svjetska promocija ide preko promotorske kuće SF Publicity Sare French.

Albumom odzvanja uglađen 'fingerpicking' gitaristički stil, a tu je i Cécilin zadimljeni vokal, što odaje vrlo nadahnut blues & groove glazbeni iziričaj. Sve zvuči vrlo dinamično, snažno, zvuk koji izlazi iz zvučnika odaje ozračje očaravajućeg, vrlo intimnog zajedništva. S druge pak strane, svako ponovno slušanje vraća nas na početke nastanka ovog glazbenog stila.

No, Cécile se oslanja isključivo na autorski izričaj, što je samo plus više i dokazuje njezinu osobnost kompletne glazbenice. Ona se u svakoj pojedinoj pjesmi bavi stvarnim i sadašnjim životom, odnosno, situacijama koje nas svakodnevno pritišću. Čak ako i negdje malo nedostaje plave boje, ona ju kroz pjesmu i njezinu strukturu samo provuče i pjesma postaje plavo obojena. Na kraju, cijelim albumom osjeća se i provlači blues, ta plavičasta tvorevina koja nas prije ili kasnije u potpunosti osvaja svojom jednostavnošću, snagom i izražajnošću.

Kao umjetnica, Cécile teži onim globalnim, univerzalnim vrijednostima bez obzira na kulturu, vjeru, rasu ili jezik. Shodno tome, ljude doživljava kroz njihovu unutarnju osobnost, osjeća ih kroz njihove duše, a ne kroz ljuske, vanjske ovojnice, oklope koje mnogi navlače preko glave kako bi se zaštitili jer se jednostavno boje drugih ljudi.

Po vokalnoj modulaciji zvuči kao Odetta ili, primjerice, Joan Armatrading, no svakako fascinira njezina originalnost i vokalna snaga emocije. Ovih devet blues pjesama zrače kada ih se izvodi upravo ovako, na ovaj način, uz akustičnu gitaru i uz snažan, topli, opori, taman vokal, koji se tako dobro slaže i dolazi do izražaja baš uz tu njezinu akustičnu gitaru.

Bez obzira što slušanje albuma prolazi relativno brzo, ponavljanjem zapravo nadoknađujemo vremenski nedostatak. Da, doista, 33 minute i 24 sekunde zaista je nedostatna glazbena ponuda i zato s nestrpljenjem očekujemo nastavak ove trilogije.

Cécile Doo-Kingué ostaje na tragu svih onih društevnih normi koje su bile izrazito eksponirane od sredine šezdesetih pa do polovice sedamdesetih. Stalna borba za ljudska prava, za slobodu izražavanja, borba protiv rasizma i svih drugih ograničenja, neshvaćanja i, bez obzira na sve, biti uvijek na strani slabijeg, ugnjetavanog, obespravljenog: Cécile je uvijek na strani malog i običnog čovjeka.

Još kada sve to čini pjesmama umotanim u blues, postaje svima jasno da nas prave stvari tek očekuju, nadam se, u bliskoj budućnosti. No, što se tiče ovog tonskog zapisa, treba svakako istaknuti da Cécile s jednakim žarom pere po Vladimiru Putinu kada zatvara one koje su otvoreno rekle što misle, da ne idem u dublje analize. S druge pak strane, ona s jednakim žarom kritizira homofobe, rasiste i sve one koji žele sputavati na bilo koji način druge. Živi i pusti da drugi žive, bila bi ukratko poruka njezina prvog glazbenog izdanja. Nema sumnje, album je snažan miks jazza, bluesa i folka, te na samom kraju Cécile nam isporučuje zbirku sa srcem.


PREPORUKA:
Album nije za one koji tek kreću u ove vode, ali za one koji su malo duže tu, album "Anybody Listening Pt. 1: Monologues" izvrsne Cécile Doo-Kingué bit će istinsko otkriće i nadahnuće. Jer, Cécile plijeni svojom iskrenošću, dok njezina glazba smiruje i tijelo i dušu. Ma, zapravo čemu trošiti riječi, poslušajte sami o čemu se radi.

Više o svemu saznajte na:
www.cdkmusik.com/album/229186
https://www.facebook.com/ceciledookinguemusik

Popis pjesama:

1. Make Me/3:02
2. Third World Child/3:31
3. Six Letters/2:51
4. Little Bit/ 3:31
5. Home/2:54
6. Bloodstained Vodka/3:26
7. Sweet Talkin' Devil/3:34
8. Animal Kingdom /4:31
9. Anybody Listening/6:09

(CDK Musik / SF Publicity)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima