×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGvijesti_najave/2010/05/10/bootlecks.jpg, images/SGvijesti_najave/2010/05/10/bootlecksm.jpg, Northern Heart - Southern Soul, Left} I opet, iz daleke nam Švedske Johan Eliasson a.k.a. Bottleneck John šalje novi album Northern Heart, Suthern Soul, prepun bluesa i to onog koji kao da upravo ovog trenutka i sada dolazi iz najdubljeg dijela Delte Mississippija. Bark Lake Records zaslužan je za objavljivanje ovog, usuđujem se napisati, pravog malog remek – djela. I sigurno se pitate zašto? Pročitajte u nastavku o čemu se radi.

Bottleneck John već dugi niz godina njeguje onaj 'najteži' blues, koji svojim 'roots' elementima odbija mnoge koji nisu spremni ili nemaju dovoljno utakmica u nogama da se upuste u slušanje materijala koji kao da nam dolazi sa početka prošlog stoljeća. Tada na jugu Amerike svirao se takav akustični, tradicionalni, i mnogi to vole kazati, pomalo dosadan blues. O kakve li zablude! Netko može tvrditi ovo i ono, ali blues u svom korijenskom značenju ima obilježje zvuka gitare, glasa i tapkanja nogama, pljeskanja rukama i svega ostalog što može dati ritam (washboard - naški rečeno 'rifljača' - mnogi mladi ni ne znaju da su nekada naše mame, a pogotovo bake prale rublje na bistrim i čistim rijekama i potocima u kojima su nekada plivale ribe, klen, babuške i sl. a ne ovo, što danas pliva)

Bottleneck John za mene osobno znači sve ono što sam proživio kao mladić, koji je lupio glavom o zid i tada je došlo do spoznaje da mnoge pjesme nisu napisali moji favoriti Alexis Korner, John Mayall, Van Morrison, Eric Clapton i Peter Green već su oni prepjevali…ma, priznajem vraški dobro neke pjesme od imena koja su bi bila totalna nepoznanica poput: Robert Johnson, Charlie Patton, Bukka White, Blind Willie McTell, Leadbelly, Big Bill Broonzy, Blind Lemon Jefferson, Robert Nighthawk, Blind Willie Johnson, Skip James Son House, a upravo Son House kao da se ponovo rodio u tijelu, ovog puta, bijelca, Šveđana briljantnog glazbenika Johana Eliassona a.k.a. Bottleneck Johna.

Naime, i kod ovog albuma, kao uostalom i puno puta do sada, Bottleneck John me najprije osvoji svojim toliko izvornim pristupom glazbenoj, ali i prezentacijskoj formi. Potom tu je njegova totalno nepredvidljiva inventivnost koji pali sve oko sebe. Na kraju njegova izbrušena sposobnost da oko sebe uvijek okupi najbolje glazbenike i da u studiju svi furaju isti film, tako da ni rezultat ne može biti loš, dapače uvijek svaki novi album zvuči sve bolje i bolje.

{mosthumbviewer: images/SGrecenzije/2008/06/29/j.jpg, images/SGrecenzije/2008/06/29/jm.jpg, Bottleneck John, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Svirka ove ekipe toliko je izvorna, izražajno obojena tradicionalnim i već davno zaboravljenim formama, da to jednostavno nije za vjerovati. Tko bi se sjetio svirati uz ritam sekciju koju daje i predstavlja: Victor Bolinder-Munktell: traktor - ritam Bo-Lennart Erikssona u pjesmi I Like What I See. Škola i duh New Orelansa I've Got A Feelin', When Everything Else Is Done i My Little QT, folk - country štih osjeća se u temama: I Still Want You, The Truth, We Can Never Tell, snažan gospel nalazimo u pravim dijamantima, skladbama poput: Thankful i Let It Go. Svi mi tražimo onaj tradicionalni blues, evo ga neobično izravno i puno u pjesmama: Rainbow Blues, Spirit In The Blues, Tired Man Blues i naslovnoj Northern Heart, Suthern Soul. Ako smo se zaželjeli blues tema, onako sa trijema… znate onu sliku: dolje prašina, vjetar koji kotrlja osušeni žbun i čegrtušu koja vijugavo prelazi cestu… poslušajte teme: Your Time in The Sun, Too Bad You Had To Leave i Blind Willie's Tune, totalno ludilo!!! Na kraju još i dodatak, bonus pjesma, kraj, nema dalje, nema više! Ma, što nema! Idemo ispočetka i tako gledam kako sviće zora, a ja sam zadovoljan i pun bluesa koji je opetovano napunio moje baterije i daje mi razloga da u novi dan krenem još jače i sigurnije.

Johan Eliasson a.k.a. Bottleneck John je izuzetan vokalist izražajnog i autentičnog glasa, izvrstan gitarist, koji u instrumentalno – prezentacijskom smislu naprosto briljira. On je na albumu zastupljen sa vokalom i svira: akustičnu 6/12-žičanu & resonator gitare, banjo, ritam - mandolinu, Foot-stompin’- udaraljke i Kazoo. Jednako tako on svoj 'mojo' sa izuzetnom lakoćom prenosi na ostale članove banda, a to su za ovaj album bili:

Lars Åstrand: mandolina & violina
Fredrik Eriksson: kontrabas
Mattias Nordqvist: piano
Patrik Idell: Ritam gitara
Stefan Swén: usna harmonika
Peter Danielsson: banjo
Kent Ögren: kontrabas
Jan-Olov Oscarsson: tuba
Mattias Olofsson: bubnjevi
Victor Bolinder-Munktell: Traktor-ritam!

PREPORUKA:
Preporuka DA, DA i opet samo DA!!! ODLIČNO, JEDINSTVENO I NADAHNUTO !
Pred Vama štovani posjetitelji Blues Cornera nalazi se album Northern Heart, Suthern Soul fascinantnog glazbenika Johana Eliassona aka Bottleneck Johna i njegovog banda, koji će Vas svojom svirkom i pjesmama osvojiti na prvo slušanje.

Ako meni ne vjerujete pročitajte što su drugi izrekli i napisali o Bottleneck Johnu:

A complete, talented and generous artist!.. - David Fraternali, Bluescat.ch, Switzerland.

Extraordinary singer with a powerful and expressive voice. -Philippe Le Guennec, Blues & Co. magazine, France.

..It's as if Son House's voice has come alive again.. Deeply moving. - Don Hooper, Unplugged Records, USA

Album možete naručiti i više saznati na:

Johaneliasson.com
Youtube.com/user/BottleneckJohn
Myspace.com/bottleneckblues
Bottleneckjohn.com/mojobox.htm

Popis pjesama:

Rainbow Blues
Your Time In The Sun
I Still Want You
I‘Ve Got A Feelin’
Thankful
The Truth
I Like What I See
Too Bad You Had To Leave
When Everything Else Is Gone
Blind Willie’s Tune
Let It Go
My Little Qt
Spirit In The Blues
We Can Never Tell
Tired Man Blues
Northern Heart, Southern Soul

(Bark Lake Records)