Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Domaći festivali već nekoliko sezona neumorno guraju trodnevni koncept događanja kojim lakše mogu opravdati visinu ulaznice, a simultano imaju više prilike publici izvaditi dodatnu kunu iz novčanika. Nažalost, kvaliteta glazbenog programa često ne prati takvu zamisao pa su promotori suočeni s rizikom nezadovoljnih glazboljubaca. SuperUho festivalom pokušala se naći bestbuy varijanta koja najzahtjevnijima poklanja nekoliko dragulja, a ostatak se tipičnih festivalaca napoji standardnim grupnjak sastavima koje viđamo na svakom drugom događanju. Bez obzira na ŽednoUho portfelj, ovaj festival nije boutiqe karaktera koliko to neki tvrde. Je li ovaj pristup bio uspješan ostavljam da artikulira publika i sam promoter.

Los! ili Krećemo!, kako bi rekli Nijemci! Krenulo je punom parom s zagrijavanjem u vrućem Essigfabriku već u petak predvečer. Uvijek mi je čudno vidjeti hrpu ekipe na ulazu u klub, Nijemci točni kao sat dolaze već na prvu minutu kako je navedeno u najavama ovog događaja. Tradicionalno, na početku ovog "neslužbenog" zagrijavanja, kreću koncerti.

 

Niti drugi dan šibenskog festivala nije me pridobio na dnevni program koji se dešavao na plaži Banj. Možda da promotori nisu odustali od svojevremeno najavljenog turnira u košarci, ovaj bih tekst vjerojatno započeo drugačije. Inače, uz ponešto sunca i morske vode posjetitelji mogu uživati u zvucima dviju pozornica koje predstavljaju akustični i DJ program, a završavaju pred otvaranje festivalskog prostora na TEF-u.

Drugi službeni dan festivala započeo je nešto ranije i to već oko 14:30 h, a radilo se o akustičnim koncertima na tzv. „Ištekanom stageu“ koji su se održavali na terasi kafića uz jezero. 

 Vjerojatno većina komentara SuperUho festivala počinje na pepelu Terraneo festivala jer je ŽednoUho, promotorski alias Mate Škugora, osmislilo nov ljetni festival u Šibeniku i tako odbacio sve sumnje u kapitulaciju za organiziranjem velikog ljetnog događaja.

 

Znao sam da ću se vratiti na Orahovačko jezero još prošle godine kada sam nakon šestog izdanja Ferragosto Jam-a sjeo u auto i krenuo kući za Osijek. Znao sam da moram i ove godine biti tamo jer atmosfera je jednostavno neopisiva. Znao sam da će ove godine biti još bolje i još posjećenije. I bio sam u pravu. 

Nakon dva dana odličnog vremena, Vinicu je u nedjelju popodne zadesilo poprilično gadno nevrijeme. Pljusak je isprao sve pred sobom, napravio nesnosno blato i malčice poremetio satnicu festa. No cijela je organizacija vrlo dobro uhodana i profesionalna pa su tako oba headlinera nastupila bez većih poteškoća.

Evo nas na trećem danu sedmog izdanja Kastav blues festa, danu koji ima posebno značenje u svijetu bluesa, jer 3. je kolovoz proglašen za Internacionalni dan buesa (International Blues Music Day) i budući da radijska emisija Blues za vas ima ljetnu stanku, najbolji način za obilježiti i proslaviti ovaj dan je uživati u live prezentaciji bluesa.

 

Schengen 2014 day 2-53.jpg

Drugi dan festa prošao je u odmaranju uz rijeku, bilo je dosta sadržaja za zabavu, od kazališta, hodanja po užetu pa do natjecanju u ispijanju piva. Neki su se trijeznili od jučer, ali većina je punila rezervoare za večernji koncertni program.

Nakon uspješnog prvog dana 7. KASTAV BLUES FESTa, evo nas u drugom danu, gdje nas očekuje nastup pulskog Delta Blues Ganga, a zatim i Damir Kukuruzović Django Group te nastup jednoga novog imena na našim prostorima, američkog blues gitarista i pjevača Eugenea Hideway Bridgesa.

U slovenskom mjestašcu Vinica, na samoj granici s Hrvatskom, počeo je još jedan Schengen fest. Prvi su dan obilježili nastupi headlinera Die Antwoord i Laibach, a prije njih su nastupili Kiril Djaikovski, Moveknowlegment, Kuga, High 5 i drugi. Pogledajte atmosferu prvog dana u galerij fotografija u nastavku.

Nakon dugotrajnih visinskih i onih drugih priprema, bluesy dvojac radijske emisije Blues za vas krenuo je put Rijeke, kako bi u nastupajuća tri dana uživao u bluesu uživo. Ovaj put imamo pratnju naših boljih polovica, jer ipak u pitanju je ljeto, vikend, godišnji odmor i želja za odmorom, odnosno, da se uživa uz dobru glazbu. Naravno, sve ovo ne bilo ostvarivo da nije bilo određenih ljudi, kojima ovim putem zahvaljujem, jer su nas ugostili, a sve što smo doživjeli i čuli, one najvažnije fragmente, dobit ćete na uvid upravo sada!

 Četvrtak na Metaldaysu na maloj bini otvara španjolski death/epic/folk metal Drakum, slijede Skelfir, Torture Pit, Sapiency, sve do hrvatskog Incitera koji je dobio jako lijepu satnicu 17:50-18:25. Bilo mi je drago vidjeti sunarodnjake u publici kako podržavaju naš bend, a još mi je draže bilo što se Inciter pokazao u jako dobrom izdanju. Zatraženi circle pit su dobili gotovo odmah, a da su još malo više animirali publiku, tko zna...

Legendarna Američka grupa Biohazard nastupila je u Puli u sklopu ovogodišnjeg izdanja Viva la Pola! festivala. Uz predgrupu Anger, Biohazard je predstavio svoje najveće i najnovije hitove i rasplamsao atmosferu do krajnjih granica.

Drugi dan Metaldaysa otvorili su Čakovčani Thorns of Heresy te Abinchova, Švicarci koji se očito furaju na svoje poznatije sunarodnjake Eluveitie.