Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Apey And The Pea

Sinoć je Vintage Industrial Bar, trenutno glavnu rock destinaciju u Zagrebu, prodrmao žestoki, masni i ubojiti mađarski metal trio Apey & The Pea. I dok su zadnji put gostovali u KSET-u prošle godine, uz podršku zagrebačkog benda Hesperian Death Horse, ovaj put su im predgrupa bili stari prijatelji Killed A Fox.

Koncert je počeo u 22:05, više od pola sata kasnije nego što je najavljeno, vjerojatno jer se još uvijek nije okupilo dosta ljudi. Koncertni dio Vintagea još uvijek je zjapio gotovo prazan, no kako su Killed A Fox zasvirali stonersku „Nails“, tako se i ekipa polako odvajala od šanka i dolazila zagrijati uši.
Utorak je nezahvalan dan, mnogi sretnici rade, neki se još uvijek trijezne od vikenda, studenti štrebaju a i Vintage je poprilično velik klub i nije ga baš lako ispuniti, tako da je stotinjak ljudi u publici solidan broj. Usporedbe radi, prošle je srijede, na vrlo dobrom i luđački glasnom stonerskom koncertu portugalaca Kilimanjaro i Stone Dead, bilo možda i upola manje ljudi.

Foxi su sinoć dali sve od sebe i priredili krajnje energičan set od nekih pedesetak minuta stoner/alternativnog rock/metala prožetog grungerskim utjecajima, od „J.A.S.O.N.-a“ do standardno sjajne obrade „Lullaby“ The Curea i „Hive“ s albuma Spring Of Sloth and Haze za koju su snimili i spot. Uživaju u tome što rade i znaju to prenijeti publici. Chris Ian je sjajan frontman, skakao je i ludovao skoro kao Eddie Vedder u mladim danima, iznosio riječi pjesama svojim moćnim glasom do samih granica vokala i između pjesama komunicirao s publikom.
Nakon kraće pauze za vrijeme koje se moglo okrijepiti novom rundom, sludgeri sjeverno od Drave i zapadno od Dunava otvorili su svoj brutalno nasilni set s „The Four Horsemen“. Prije nego što su promijenili ime u Apey & The Pea, ovaj moćni mađarski trojac iz Budimpešte svirao je kao Pantera tribute bend. I iako se u početku činilo da su savršeno komplementarni s Foxima, kako je večer odmicala tako je postajalo jasno da su za dva koplja žešći, teži, masniji, agresivniji i brutalniji bend. Ako analogija ima smisla, bilo je kao da slušate Panteru nakon Alice in Chains.

I to nije čudno jer od prvijenca, EP-a The Day Ends iz 2011., pod utjecajem Crowbara, Sleepa, Electric Wizarda i drugih sludgera, Apey & The Pea se transformirao iz predvidljivog grungerski orijentiranog benda u moćan i vrlo heavy sludge/doom s elementima hardcorea i deatha.

Set lista je bila slična prijašnjim koncertima, tako da je većina kompozicija bila sa zadnja dva albuma i jedna s prvog EP-a: „Leprechaun Skin“, „Nazareth“, „Abraham“, „Pothead“, „Judas“, „I, The Rope Eater“, „Hashman Blues“. No, izveli su i dvije nove stvari s novog, trećeg dugosvirajućeg albuma Hex koji bi trebao biti objavljen na jesen ove godine. Naslov je albuma vjerojatno povezan sa švedsko-danskim nijemim horor filmom iz 1922. Häxen (Witchcraft Through The Ages), budući da je to frontmanu, gitaristi i vokalu Andrasu Aronu „Apeyju“ jedan od omiljenih filmova strave.

Prva nova stvar je bila death/sludge metal single „Slaves“, možda i najžešća njihova stvar do sad, za koju su početkom travnja objavili i spot, a druga „Death“.
Frontamn Apey je sinoć bio izuzetno dobro raspoložen. Zli gospodin Hyde je totalno preuzeo njegovu osobu, bio je totalno napaljen, pozitivno agresivan i do egzorcizma katarktičan. Stoga je s razlogom prenesenu visoku energiju i emocije benda publika nagradila ovacijama i zasigurno otišla kućama višestruko zadovoljena u mirne i sretne snove.