facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Seir

Bookmark

Data

Released Siječanj 2014
Format Albumi
Vrsta / World
Dodano Srijeda, 28 Siječanj 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2014
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6054183
Edition details Produkcija: Vlatko Stefanovski
Tags Vlatko Stefanovski Croatia Records

Review

Tražimo li značenje riječi "seir" po internetskim rječnicima i leksikonima, naići ćemo na mnogo značenja i opisa, ali ništa od toga nije ono na što je mislio Vlatko Stefanovski kad je svome novome albumu nadjenuo to ime. Riječ je o prvom kantautorskom albumu nakon jedanaest godina na kojem se nalazi deset novih pjesama čiju glazbu, tekstove, aranžmane i produkciju potpisuje on sam. Posljednjih je godina Vlatko Stefanovski snimao razne svoje projekte i suradnje s vrhunskim svjetskim glazbenicima, ali ovo je konačno prvi njegov kantautorski album nakon albuma "Kula od karti" 2003. godine. Bilo je uzbudljivo odmatati ovaj CD iz celofana i nagađati što je sada smislio taj "prosvjetitelj" etno i world glazbe temeljene na egzotičnim makedonskim melodijama i ritmovima. Vlatko je kompletan glazbenik i umjetnik, vrhunski gitarist-izvođač, odličan autor pjesama, tekstopisac, pjevač, aranžer i producent i s velikom radoznalošću sam iščekivao trenutak kad će se oglasiti prvi tonovi novoga albuma da čujem na koju će stranu ovoga puta "potegnuti". Prvi su me taktovi novoga albuma podsjetili na pjevane pjesme njegove davne grupe "Leb i sol". Zvuk Makedonije se i ovdje "čuje", ali je uklopljen u splet svih mogućih utjecaja koje je Vlatko usvojio i prigrlio u svojoj bogatoj glazbenoj aktivnosti dugoj bar 35 godina koliko mi znamo i sigurno mnogo duljoj ako ubrojimo u to i one za nas anonimne i skrivene godine Vlatkovog učenja, sazrijevanja i stvaranja prvih radova s kojima je dopro do naših ušiju na prvom albumu "Leba i soli" 1978. godine. Raskoš novoga albuma pojačavaju i brojni glazbenici koji ukrašavaju aranžmane upotrebom raznih instrumenata. No, Vlatkovo znanje i umijeće je toliko veliko da na svakom albumu koristi samo dio svojih mogućnosti. Ni na jednom albumu ne koristi sve što može i zna, jer bi glazbu doveo u opasnost da je "zatrpa" i "zadavi" baš svojom virtuoznošću koja se pretjeranim korištenjem može pretvoriti u puko "gimnasticiranje". Upravo racionalno i nenapadno doziranje njegovih sviračkih mogućnosti i vještina čini skladbe na ovom albumu prozračnim, protočnim i pitkim. Virtuoznost je stalno negdje u drugom planu.

U razgovoru na predstavljanju albuma saznali smo da je posljednjih godina, usprkos intenzivnom radu na nekoliko projekata istovremeno Vlatko ipak stigao i pisati nove pjesme. Otkrio nam je, naime, da je ovaj album stvarao četiri godine, od prosinca 2009. do listopada 2013. godine, s velikim zadovoljstvom i pažnjom, polako i studiozno. Bio je i u ulozi "sound inženjera", jer ima kućni studio u kojem može biti "sam svoj majstor". Minimalno je koristio digitalnu tehnologiju, nema mnogo "editiranja" u solažama, nema dotjerivanja, "sjeckanja" i "ljepljenja", nastojao je što više stvarati "u jednom dahu", jer tako bolje sačuva tok misli i tok emocija koje smatra bitnim. 

Tekstovi na duhovit način komentiraju društvene pojave. Većinu je Vlatko pisao na makedonskom jeziku kako bi što lakše izrazio ono što želi, a svega tri je napisao na engleskom jeziku, kako bi se preko njih približio većem broju slušatelja.

U prvoj pjesmi, "Superheroi", šaljivo refleksivnoj, ugostio je i svog dugogodišnjeg suradnika Radu Šerbedžiju. Naša je civilizacija "skrenula" i potreban je "superheroj" da ju postavi na humane temelje. Druga je skladba naslovna, "Seir", i svojim ugođajem pomaže nam otkriti što znači "seir". Sad je vrijeme i da objasnim taj pojam, nakon što sam na početku članka naznačio što u slučaju ovoga albuma "seir" nije. Po Vlatkovom objašnjenju na predstavljanju albuma, "seir" je vjerojatno turcizam i označava stanje duha i tijela, kad sjedimo i promatramo svijet bez našeg aktivnog učešća, samo postojimo, nismo niti ambiciozni, niti gnjevni, niti nervozni, samo "zeniramo". Više nas zanimaju tuđa nego vlastita posla. Kad nas netko sa "seirom" promatra, znači da s ironijom gleda na naše ambicije, popularnost, nastojanja... Ukratko, "seir" je "balkanski zen".

Treća skladba, "Guitar Tzar", pjevana na engleskom i "obojena" je heavymetalski, što nije tako čest slučaj kod Vlatka, ali je i ovaj žanr uspješno svladao, kako gitarom tako i glasom. Pjesma je posvećena gitari koja mu omogućava život i sad joj na tome zahvaljuje. Izlet u heavymetalski zvuk gitare završava u sljedećoj skladbi, "Love for All" koja je, kako se po naslovu sluti, također otpjevana na engleskom. Vlatka u pjevanju prati Karolina Goceva, pjevačica "koja obećava". Peta je pjesma "Fosforna mesečina" inspirirana ukrasom u dječjoj sobi, mjesecom koji u mraku sja nakon što skupi svjetlost preko dana. U pjesmi "Fokusiram i zumiram" jedina osoba koja je izuzeta od "seira" je ona do koje je Vlatku stalo. "Ljubavna činija" i "Točna adresa" pridružuju se tom nizu mirnih, blagih i lako "protočnih" pjesama. Treća pjesma na engleskom jeziku, a deveta na albumu je "Hotel Blues", u kojoj je blues izričaj Vlatko "provukao" kroz svoj način muziciranja. 

Deseta skladba, u kojoj se pojavljuju i gudači, komponirana je za jedan igrani film čija se radnja događa na Prespanskom jezeru, u kojem je Vlatko i glumio, izgovorivši jednu rečenicu. To je refleksivna pjesma u kojoj priča o svom promatranju na život i stvari. Na Prespanskom je jezeru njegov trinaestogodišnji sin Jan snimio i fotografiju za omot albuma. Na njoj je Vlatko s akustičnom gitarom što ne znači i da je album akustičan. 

Oprema ovoga albuma koji je objavio "Croatia Records" je vrlo jednostavna i skromna, s najnužnijim podacima o petnaestak glazbenika koji surađuju na albumu te tehničkim podacima i velika je šteta što je izostala knjižica s tekstovima.

Kao što je i album stvaran vrlo dugo, četiri godine, tako je i ovaj osvrt pisan više od dva mjeseca, koliko je prošlo od predstavljanja albuma u Malom pogonu Tvornice kulture u Zagrebu. Kao zaključak mogu primijetiti da se slušateljima nenaviknutima na glazbu Vlatka Stefanovskoga vjerojatno na prvo slušanje album neće učiniti previše atraktivnim. To nije glazba u koju će se "zaljubiti na prvi pogled", ali nakon ponavljanih slušanja polako će se "priučavati" na ovu vrstu muzike i otkrivati njenu slojevitost. I sve će mu se više dopadati, bez opasnosti od zasićenja. Svjestan toga, i sam Vlatko ne očekuje veću popularnost ovoga albuma iako je na predstavljanju albuma rečeno kako bi i Sting mogao biti ponosan da je potpisnik nekoliko pjesama s albuma. Deset nenametljivih i intimnih pjesama na albumu "Seir" još nam više kompletiraju našu sliku o ovom kompleksnom umjetniku, vrlo stabilnom u svojoj "hiperaktivnosti", na vrhuncu zrelog stvaralaštva.

Ratko Matić

Hits 462
Thunder From The Blue Sky « Thunder From The Blue Sky Vlatko Stefanovski Albumi Kronologija Mother Tongue / Мајчин јазик / Maternji jezik » Mother Tongue / Мајчин јазик / Maternji jezik

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42