facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2016
Format Albumi
Vrsta World / Traditional Pop / Pop-Folk
Dodano Četvrtak, 21 Rujan 2017
Žanr Pop-Rock
Length 1:19:07
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2016
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6074686
Edition details objavljeno: 18.11.2016.; snimano: 1986. - 2016.
Tags Croatia Records Crvena jabuka Greatest Hits Collection

Review

Na početku jedna kratka štreberska crtica. Tony Wilson u filmu „24 Hour Party People“ iz 2002. godine, izgovara jednu očitu neistinu kao provjerenu činjenicu. Naime kaže da su Joy Division/New Order jedini bend na svijetu koji je nakon smrti glavnog pjevača postao još popularniji nego što je to bio ranije. E pa, isto se može reći i za Crvenu Jabuku, s tim da oni nisu imali potrebu za promjenom imena. Okej, štreberi među nama će se sjetiti još pokojeg benda, čak i ako nekima progledaju kroz prste. Naravno da ima ih još! Kraj crtice, vratimo se Crvenoj Jabuci.

Ako gledamo afirmativno, čudesno je da Crvena Jabuka nikada nije prestajala izdavati studijske albume, čak niti s tektonskim promjenama u članstvu. U trenutku pisanja ovog teksta, samo je Žera jedini preostali originalni član sastava. S te strane, u 30tak godina karijere naštrikati 15 studijskih albuma zaslužuje respekt samo po sebi.

Zbirka pjesama svečarskog naziva „Greatest Hits Collection“, odabire pjesme, skoro pa ravnopravno, sa svih studijskih izdanja Crvene Jabuke. Dobra je stvar što su prilikom odabira preskočene poskočice i duhovite hopsalice koje Jabuka oduvijek ima u svom asortimanu. No s druge strane kada na albumu „najvećih hitova“ iz 2016. godine, nađete i pjesme koje su izdane iste te godine, jasno je da se ne radi o pomno probranom materijalu. Isto tako. hitove zaokružuje i Tinov/Arsenov/(Radin) klasik; „Tamo da putujem“. Zbilja je nejasno po kojem ključu bi to bio reprezentativni hit Crvene Jabuke? Zar samo radi ozbiljnijeg dojma?

Slušajući Crvenu Jabuku ne možete izbjeći banalnost, nostalgičnu čežnju i sjećanja na ljubavne jade. To je sasvim u redu, ne treba bježati od toga. Mladost je bila lijepa uz Crvenu Jabuku. I prikaz mladog Žere u starkama i sakou, s frizurom progutao-sam-petardu, evocira lijepa vremena.

U ova današnja vremena, Žera svojom siluetom više podsjeća na Halida Bešlića. Koncerti Crvene Jabuke traju do u nedogled. Gažerski pristup valjda producira takve svatovske postulate nećemo-noćas-doma, jer nitko nije lud da spava. Nevažno. Novi najveći hitovi Crvene Jabuke, ostavljaju slušatelja ondje gdje mu je potrebno, lomeći ga između srcobolje i smješka, ugode i suza. Nekako blizu sevdaha, ali u nekoj pop formi, za one kojima je taj „world-music“ frazem napadno stran.

Toni Plićanić

Hits 363

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42