Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

BrandNewOrgan

Teško da je Igor Djeke svojim radom i trudom ostao na margini. Igor premanentno traži priliku da svima da do znanja da na njega i na njegovu inventivnu glazbenu izražajnost i prezentacijsku formu itekako treba računati. Novu, 2018. godinu započeo je objavljivanjem singla "Brand New Organ" u vlastitom aranžmanu. Što se njega tiče, ovo je tek prvi korak prema novom studijskom albumu. Naime, zadnji album Harp Explosion "5 Years Later" objavio je još 2014. godine.

Kada se spominje Harp Explosion Thee One Man Band malo tko će znati o čemu je riječ. Eventualno tek samo oni koji su malo više upoznati s blues scenom, koja se naziva 'smash blues' (začetnik ovog pravca je blues legenda R.L.Burnside o.a.). Taj moderni i mnogima potpuno novi izričaj u bluesu neki još nazivaju "Garage Blues". Od naših glazbenika najbliži mu je naš one man band Harp Explosion, odnosno čovjek koji istražuje nove mogućnosti usne harmonike u bluesu za 21. stoljeće. I da, znam, mnogi će se iznenaditi, no to je Igor Djeke aka. Harp Explosion Thee One Man Band.

Već od samog početka slušanja biti će vam jasno (osobito vama koji ste malo više u bluesu) da se radi o "Raw Low – Fi Garage Bluesu". Upravo zato možda nije zgorega da se malo analizira ovaj glazbeni pravac u bluesu. Naime, svi oni koji su malo više slušali, npr. glazbenike poput: R. L. Burnsidea i Blues Explosion, Five Horse Johnson, znat će da je to sve na tragu upravo tog glazbenog usmjerenja.

Harp Explosion čini jedna osoba, čovjek koji je veliki zaljubljenik usna harmonike i njenih još neistraženih mogućnosti. Ta osoba, glazbenik, dolazi nam iz Vinkovaca i zove se Igor Djeke – Iggy. A kada je u pitanju Igor Djeke odnosno njegov projekt Harp Explosion mogu slobodno konstatirati da se radi o originalnom pristupu ovoj vrsti glazbenog izričaja.

Igor je glazbenik koji ima ono nešto što već odavna prepoznajemo i nalazimo u glazbi velikih svirača "usnjaka". Općenito slušajući, i potom komparirajući glazbu ovog glazbenika, jasno je da nas on vodi na još jedno, mnogima potpuno nepoznato putovanje koje u sebi krije brojne nepoznanice. Neobični aranžmani, iznendana i neočekivana rješenja mogli bi vas, onako na prvu, odbiti od cjelokupnog preslušavanja, ali čak i neka istovjetna ponavljanja i isprekidana, ali i diktirana prezentacija, jednostavno vas mora uputiti na, zapravo, istraživački rad ovog inventivnog glazbenika. Njegova svirka usnjaka toliko je osobita i posebna da, što se tiče ovog glazbenog usmjerenja, držim da mu barem u Hrvatskoj nema ravnog.

Singl "Brand New Organ" je još jedno novo, autorsko djelo, i to svakako treba pozdraviti. "BLUES CORNER" glazbenog portala SoundGuardian.com, kao i radijska emisija "BLUES ZA VAS" mjesta su koja će uvijek podržavati ovakve materijale, albume, ovakve glazbenike i općenito njihove ideje.

Činjenica je da "Dirty Garage Blues" nije baš svima privlačan, ali ako se na stranu stave utjecaji, koji su neosporno inicirali ovakav pristup bluesu, a da o prezentacijskoj formi niti ne pišem, onda su tu ključne stvari izvrsno postavljene. Upravo to je RAZLOG da se svakako pozdravi to određenje i na tome treba Igoru odati veliko priznanje. Nije lako biti prvi! S druge pak strane, nije lako donijeti nešto novo i opće prihvatljivo, kada je u pitanju prezentacijska forma usne harmonike. Ono što su nekada svirali velikani usnjaka, od Sonnys Boya prvog i drugog, preko Sonnys Terryja, Little Waltera, Jamess Cottona pa, potom, preko Charliea Musselwhitea i Kima Willsona dolazimo do Jasona Riccija, Mitcha Kashmara, sve do najmlađeg izuzetno nadarenog Jaya Gaunta. Svi oni imaju svoj osobiti i originalni pristup prezentaciji bluesa usnom harmonikom i teško je tu ponuditi nešto novo. Baš zato je Igor učinio zaista VELIKI korak usuđujući se ponuditi upravo nešto novo, drugačije i na tome ustrajati. Svaka čast!

Svaka nova skladba zapravo je jedna potpuno nova priča u kojoj se treba snaći, mada na "prvo slušanje" ne izgleda tako. Na taj način ta glazbena prezentacija daje izuzetnu glazbenu podlogu ovoj skladbi. Što bi to značilo? Evo objašnjenja. Ono što čujem zvuči izuzetno osobito, tonski bogato i razigrano te nadasve nepredvidljivo uz očevidno prisutnu energiju pulsirajućeg ritma.

PREPORUKA:
Harp Explosion one man band iz Vinkovaca je zapravo svojevrstan spoj tradicionalnog i modernog bluesa gdje, s jedne strane imamo usnu harmoniku i vokal, a sa druge strane su digitalni efekti, loopovi i programirani ritmovi. Sve zajedno zapakirano je u garage-blues izričaj koji Vas mora zainteresirati. Sve to vam utjelovljuje samo jedan glazbenik, on je... igor Djeke.

Njegov novi singl "Brand New Organ" je još jedno dodatno osvježenje na Hrvatskoj blues sceni. Naravno, s nestrpljenjem očekujem nove singlove koji će, nadam se, dobro pripremiti publiku i najaviti novi ovogodišnji album iz njegove sjajne glazbene radionice.

Više saznajte na:
harpexplosion.bandcamp.com/
www.facebook.com/iggy.harp.explosion
www.myspace.com/radionicausneharmonike
www.harpplayer.blog.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike