Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

jwbb

Zadnji dan ove 2017. godine ostavio sam za album "Jay Walkin'", kojeg je prije 23 dana objavila izdavačka kuća Zoho Roots. Ovaj album snimili su Jay Willie Blues Band.

Drago mi je da se ova suradnja temelji na obostranom uvažavanju između samog Jaya Wilieja i mene osobno i da sam Jay vodi računa da do mene dospiju njegovi studijski albumi.

Svi koji su imali priliku slušati njegove albume vrlo su brzo iz nekih informativnih freakova postajali vatreni fanovi benda. Jay i društvo svakako krupnim koracima idu ka potpunoj afirmaciji na međunarodnoj razini. Nije zapravo nikakva tajna da je jedan od velikih uzora bio legendarni i nažalost pokojni Johnny Winter. Blues, ili bolje napisati, glazba koju izvode Jay Willie Blues Band u sebi ima odlike r'n'r, rocka, te Texas i Chicago bluesa. Stoga, album "Jay Walkin"' donosi 12 pjesama, što autorskih, a što nadahnutih obrada pjesama legendarnih blues glazbenika poput Roosevelta Sykesa, J.B. Lenoira, Lowella Fulsona i Blind Willieja Johnsona. Osobno, duboko sam uvjeren da su ovim četvrtim studijskim albumom Jay i bend krenuli još žešće u nove pohode ka potpunoj afirmaciji.

Kao i mnogi drugi glazbenici, Jay Willie se odlučio za ovakv spoj glazbenih utjecaja i stilova i njihovu prezentaciju ponajviše zato što je izuzetno efektna, što itekako brzo uspijeva potaknuti čak i one najtvrdokornije slušatelje na ples. Bez ikakve dvojbe, Jay Willie pokušava spojiti što veći i širi dijapazon slušatelja i tome je doista sve podređeno. No, on to ne čini da bi se slušateljima dodvorio, nego jednostavno da njihova glazba dopre do što većeg broja slušatelja a istovremeno da bude kvalitetna i inervirajuća. Nekako mi se čini da pjesme "Hitting on Nothing" i "The Other Side", u kojima na vokalu slušamo gostujuću pjevačicu Malorie Leogrande, itekako idu prilog ovim mojim rečenicama. Da, tu je i "harp wizard" Jason Ricci u pjesmama "Wish I Hadn't Called Home" i "44 Blues", koji samo tako, gotovo prikriveno, osobito u otvarajućoj "Wish I Hadn't Called Home", snažno nosi temu a gotovo da ga se ne čuje! Da, tako to rade pravi majstori ovog malog, ali itekako moćnog instrumenta!

Albumom dominira Williejev originalni glazbeni izričaj, specifičan sliderski rukopis koji je puno određeniji, čvršći i snažniji, ali i drugačiji od drugih. Ta njegova fuzija brojnih trendovskih glazbenih utjecaja ne smeta, dapače, vrlo je zabavno slušati o čemu se ovdje radi i kako to zapravo odlično, suptilno i nadahnuto zvuči. Ovdje posebno želim istaknuti pjesme "Jay Walikin"', "I Feel So Good", "Sinner's Prayer", "Step Aside", "How Blue Can You Get" i "Soul of a Man".

Jay Willie Blues Band čine: Jay Willie (gitara, slide gitara, vokal), Bob Callahan (gitara, vokal), Paul Opalach (bas, klavijautre, lap steel, tambourine,vokali) i Bobby T Torello (bubnjevi, vokal). Uz njih, su i već spomenuti gostujući glazbenici. Ma, pred nama je doista vrlo dobar, nadahnut, slušljiv i plesno-zabavan album, koji će vas, vjerujem, doista ugodno iznenaditi.

S druge pak strane, znamo da svi blues umjetnici žele odati počast onima koji čine povijest ovog glazbenog stila, pa potom ispada da se radi samo o pukim obradama. No, kada se radi o Jay Willie Blues Bandu, oni čak i u svojim obradama daju pjesmama tu svoju nepatvorenu notu osobnosti, značaja i ukazuju na svu snagu i kvalitetu kako ovog slide gitarista, tako i njegovog benda.

Na kraju krajeva, Jay i band mogli bi dobiti priznanje za originalnost u prezentaciji kako obrada, tako i autorskih pjesama. Povrh toga, naravno da me posebno zanima kako zvuče uživo; vjerujem da je to istinski i pravi doživljaj. Isto tako vjerujem da je ovaj bend iz Connecticuta odlučio snažno zakoračiti na svjetsku blues scenu, a to se može samo ovakvim albumom, uz snažnu medijsku i promotivnu potporu.

PREPORUKA:
Moderni, električni Chicago i Texas blues 'n' rock uz tako raznovrsni glazbeni pristup, uz osjećajnu melodiju, bogate aranžmane i nepredvidljiva glazbena rješenja neće nikoga ostaviti indiferentnim, dapače, ili ćete plesati sami ili s partnericom ili ćete samo pijuckati svoje piće tamo negdje po strani i klimati glavom. Jay Wllie Blues Band albumom "Jay Walkin"' ne bi trebao nikoga ostaviti ravnodušnim!

Više saznajte na:
www.jaywilliebluesbandhome.com
www.zohomusic.com

Popis pjesama:

1. Wish I Hadn't Called Home 3:42
2. Jay Walkin' 3:27
3. Hitting on Nothing 2:16
4. The Other Side 3:56
5. 44 Blues 4:26
6. I Feel So Good 3:04
7. Move Over 3:01
8. Sinner's Prayer 3:02
9. Step Aside 3:03
10. Go To Guy 2:29
11. How Blue Can You Get 4:57
12. Soul of a Man 4:04

(Zoho Roots)

Diskografija:
The Reel Deal, 2010/Blues Boulevard / Music Avenue
New York Minute, 2013/ ZOHO Roots
Rumblin' and Slidin',2014/ Zoho Music
Johnny's Juke Joint,2015/ Zoho Music
Jay Walkin',2017/ Zoho Roots

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike