Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

little freddie

Fred Eugene Martin pravo je ime pjevača i gitarista Little Freddieja Kinga, kojem je izdavačka kuća MadeWright Records objavila novi album uživo, "You Make My Night". No isto tako, to je drugi album kojeg globalno promovira Proud Papa PR & Publicity, koju vodi Kevin Johnson, a koji je radio radijsku promociju za Delmark Records iz Chicaga.

Da se Kevin ne šali kada pod svoje okrilje uzima ovakve klijente, svjedoče materijali koje sam do sada imao prigode čuti. "Howlin' At Greaseland", ali i "You Make My Night" pokazatelji su Kevinove lucidnosti, ali i izuzetne domišljatosti kada nešto promovirate. Ovi albumi s druge pak strane jasni su pokazatelji da Kevin misli itekako ozbiljno, da njegove namjere idu u smjeru apsolutno raritetnih materijala koje bi valjalo predati brojnoj publici na uživanje.

Naime, Liitle Freddie King nije u cvijetu mladosti, rođen je u McCombu, u saveznoj državi Mississippi, 19. srpnja 1940. Da, tu je zapravo sve i počelo, istinska kolijevka bluesa iz koje se uvijek iznjedre vrlo snažne glazbene osobnosti. Nema nikakve sumnje, Little Freddie King baš je jedan od takvih. Čovjek koji je bez obzira na svoje godine itekako vitalan. Njegov novi album uživo pokazuje svu njegovu vitalnost, duboku tradicionalnu određenost i snagu. Nije nikakvo čudo što od prve, "Hobo", pa do zadnje pjesme, "Sing Sang Sung", sve teče u onom smjeru istinske tradicionalne glazbene forme bluesa. Little Freddie King svira električnu gitaru, ali kao da je i akustična, njemu je gitara igračka, sredstvo kojim iskupljuje sebe i svoj prateći bend. Ova svirka uživo pokazuje da moraš biti predan onome što radiš, da moraš imati taj "mojo" da ti je sve lakše i jednostavnije. Činjenica je da takvo stanje stvari nalazimo samo kod blues glazbenika koji jednostavno žive taj blues.

Bez ikakve sumnje Freddie je vladar blues scene u New Orleansu. Njegovo druženje s legendarnim i nažalost pokojnim majstorima bluesa Bo Diddleyjem i Johnom Lee Hookerom uvijek će mu nositi veliki kredibilitet. K tome, još kad se doda njegova svirka bas gitare u bendu velikog Fredddieja Kinga tijekom njegovog dolaska u New Orleans, onda je to sve itekako bitno!

Kako vrijeme odmiče, tako se stvari mijenjaju pa tako npr. danas Freddie zapravo zvuči mnogo više kao njegov rođak Lightin 'Hopkins, no ono što je najvažnije i najbitnije, Freddie je i dalje svoj i originalan.

PREPORUKA:
Ne morate biti ni lijepi ni mladi, ali morati biti "IN", to je i najvažnije. A zašto? Odgovor je vrlo jednostavan: uzmete album "You Make My Night" Little Freddieja Kinga i krenete slušati. Vrlo brzo padaju zavjese na tlo i kao da se pred vama otvara impresivan plavičasti svijet u kojem odlučujete živjeti. Kako vrijeme prolazi, vi ostajete tu i ama baš ničim neodajete te svoje namjere. A ja sam mislio da su tu u pitanju neke vradžbine, neke voodoo fore... Ne, nije u tome stvar, ovdje se samo radi o potpuno prizemnoj, direktnoj predaji blues osjećaja u svakoj pori svoje kože i, naravno, tu priča ne prestaje. Na kraju krajeva, ipak je to New Orleans!

I zato nije nikakvo čudo kada ga opisuju na ovakav način: "The World Renowned, Hard to Kill, Pistol Packing, Chicken Picking, String Pulling, Show Stoppin, Freight Trans Hoppin', Game Cock Walkin', Master Of Electricity, King of the Gut-Bucket Blues, Connoisseur of Women , His Royal Highness -Little Freddie King" (Dr.Blues to da BONE)
"The great New Orleans musical tradition is usually steeped in jazz, r&b, soul and funk, which is why LITTLE FREDDIE KING is such a unique local treasure - he delievers nothing but authentic Mississippi Delta juke-joint blues, pure and uncut, presented with the kind of laidback stagger and sometime frightening shaggy dog tales you can only find in The City That Care Forgot."(Robert Fontenot, Offbeat Mag.)

Više saznajte na:
www.littlefreddieking.com
www.facebook.com/little.f.king
www.louisianamusicfactory


Popis pjesama:

1. Hobo
2. Can't Do Nothing Babe
3. Tough Frog
4. Bus Station
5. Baby Please Don't Go
6. Chicken Dance
7. Big Boss Man
8. Wang Dang Doodle
9. Standing At The Door
10. Hello Josaphine
11. Sing Sang Sung

(MadeWright Records / Proud Papa PR & Publicity / Delmark Records)

Diskografija:
Harmonica Williams and Little Freddie King (1969), Ahura Mazda Records
Swamp Boogie (1996), Orleans Records
Sing Sang Sung (live album) (2000), Orleans Records
FQF Live (2003), WWOZ (Library of Congress Recording)
You Don't Know What I Know (2005), Fat Possum Records
Messin' Around tha House (2008), Madewright Records
Gotta Walk with Da King (2010), Madewright Records
Jazzfest Live (2011), MunckMix, Inc.
Back in Vinyl, LP (2011), APO Records
Chasing tha Blues (2012), Madewright Records
Messin’ Around tha Living Room (2015), Madewright Records
You Make My Night (2017) MadeWright Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike