Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

kenny wayne shepherd lay it down

Ni sam nisam siguran kako bih započeo ovaj svoj osvrt na gitarista i pjevača kojeg pratim od njegovih početaka. On je glazbenik kojeg je upravo legendarni i nažalost pokojni S.R. Vaughan "uštekao" u struju, on je Kenny Wayne Shepherd. Njegov Kenny Wayne Shepherd Band 4. kolovoza preko Concord Records objavio je novi studijski album, "Lay It On Down".

Kenny je u moj svijet ušao kao dječarac, kao pripadnik nove "skateboard" generacije mladića, koji su se drznuli svirati rock n' blues. Da, bilo je mnogih koji su ih gledali preko "one stvari", ali, eto, dečki su se održali i više-manje drže određenu konstantu. Pišem u množini budući da se Kennyju ne može ne pridružiti i Jonny Lang. Njih dvojica su nekako "iskočili" iz te generacije i jednostavno se nametnuli i u konačnici i etablirali na toj i takvoj glazbenoj sceni.

Kenny Wayne Shepherd ipak ima određeni primat kada se radi o modernom bluesu, odnosno rock n' bluesu. Na ovom novom albumu on svojom gitarom daje pečat pjesmama koje su skladali vrlo poznati i uspješni skladateljski timovi iz Nashvillea: Keith Stegall, Mark Selby i Tia Sillers te Marshall Altman, Dylan Altman i Danny Myrick. Kennyse udružio u producentskom dijelu "posla" s Marshallom Altmanom, koji je radio s Natashom Bedingfield, Mattom Nathansonom, Kate Voegele i Amy Grant, na što će neki zagriženiji fanovi frktati nosom, jer nije to čisti rock n' blues već se više čuje country-rock. S druge pak strane, sa svojih 40 godina Kenny se okreće malo smirenijim vodama, malo sve omekšava, popušta i daje sebi i bendu prostor da sve to dobije toliku potrebnu snagu, i vidi vraga... "Lay It On Down" postaje jedan od ključnih albuma koje je Kenny snimio sa svojih 40 godina života.

Što se tiče popuštanja i svega ostalog malo sam suspregnut jer to uopće ne čujem tako. Možda sam u krivu, ali meni osobno "Lay It On Down" zrači svježinom, snagom, kvalitetom, opasnom svirkom i nisam pristalica te teze oko smekšavanja, možda bi bolje bilo napisati da je sada sve to nekako sjelo, da je Kennyjeva zrelost došla na svoje i uzela baš ono što treba, mladenačku nesmotrenost, tvrdoglavost koja daje meni sjajne materijale, oprostite, pjesme koje su se našle na "Lay It On Down".

Kada su u siječnju 2017. Shepherd i njegov bend ušli u Echophone Studios u Shreveportu u Louisiani, nije se baš činilo nikome da će na kraju doći do ovakvog albuma. Meni se osobno čini da nam je Kenny isporučio ponajbolje materijale do sada uopće. Glazba, svirka, tekst... sve je na svom mjestu, bogati aranžmani, izvrsna produkcija i iskrena, produhovljena svirka, doista me ugodno iznenadila. Naslovna pjesma javlja se u dvije verzije, a ova druga, akustična, dodana je kao bonus track i naprosto je odredila svu snagu i izravnost ovog albuma.

Kenny Wayne Shepherd (gitara, vokal), Noah Hunt (vokal), Chris Layton (bubnjevi) i Joe Krown (klavir, Hammond B3 orgulje) su ekipa koja čini KWSB i čovjek mora biti ili gluh ili nešto s njime nije u redu, kada može napisati da tu nešto nije u redu. Osobno, mogu samo napisati – glupost!

KWSB su donijeli neke nove smjernice, dali su nam razloga da se dobro zabavimo i da doista opušteno poslušamo kako to ovaj bend prezentira svoju glazbenu viziju. Čak i pjesma "Hard Lesson Learned" koja nosi taj "country štih" ipak nije tako direktna; naime, Kenny je udario snažan pečat snage i osobnosti svoje gitare, tako da jednostavno nema ni riječi o nekom "pjesmuljku'. Dapače, baš suprotno, mi stariji tome dajemo prizvuk ozbiljnosti i sređenosti svih relevantnih referenci glazbenog stvaralaštva ovog glazbenika i njegovog benda. Predlažem poslušati, primjerice, pjesmu "Down For Love".

A s druge pak strane, pjesmama poput "Louisiana Rain" Kenny i bend se stalno vraćaju upravo u Shreveport, kojeg Kenny drži svojim domom što je i normalno, jer se tu rodio i odrastao. Na kraju vam predlažem da još poslušate "Ride Of Your Life": njegovi pokojni glazbeni heroji bili bi itekako ponosni na ovo što KWSB rade.

PREPORUKA:
Njihova publika odmah prepoznaje da je ovaj osmi studijski album nešto posebno, da je to nešto što valja imati u svojim kolekcijama i slušati.

Kenny Wayne Shepherd Band nikako vas neće razočarati. Naslovna, akustična "Lay It On Down"definitivno će staviti stvari na pravo mjesto, jer što vam vrijedi ako dobro "prašite" a nemate pjesama, balada poput ove. Kod nas bi rekli, uzaludan vam trud svirači. No, nema straha... kod KWSB ništa nije uzalud, dapače! Njihova glazba jednostavno nosi i podiže uzlaznu putanju Kennyjeve karijere i postavlja ju neću napisati daleko, ali da je ispred svoje velike konkurencije, to zasigurno stoji. Uostalom, baš otvarajuća pjesma albuma, "Baby Got Gone", će vam to istinski potvrditi... No, krenite i dalje u slušanje albuma i sve će vam biti jasno!

Više o svemu saznajte na:
www.KennyWayneShepherd.net
https://www.facebook.com/kennywayneshepherd
https://twitter.com/kwshepherd
www.mascotlabelgroup.com
https://itunes.apple.com/us/album/lay-it-on-down/id123234860

Popis pjesama:

1. Baby Got Gone
2. Diamonds And Gold
3. Nothing But The Night
4. Lay It On Down
5. She's SSS
6. Hard Lesson Learned
7. Down For Love
8. How Low Can You Go
9. Louisiana Rain
10. Ride Of Your Life
11. Lay It On Down (Acoustic Bonus Track)

(Concord Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike