Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

charmed

Koja vijest, koja novost "Blind Pig Records rides again!" U svojih 40 godina rada i djelovanja, a nakon određene stanke i pauze, Blind Pig Records upravo albumom "Charmed & Dangerous" 11. kolovoza se vraća na velika vrata u svjetske blues krugove i nastavlja svoju misiju promicanja bluesa. Altered Five Blues Band su ti koji su dobili čast da snažno odvale i uz veliki tresak ponovo otvore ta sjajna blues vrata. U tome im nesebičnu pomoć, vezenu uz globalnu promociju, daje promotivna kuća Blind Raccoon.

Blues izdavačka kuća Blind Pig Records sa zadovoljstvom je najavila potpisivanje ugoovra s Altered Five Blues Bandom. Milwaukee petorka pridružila se dugačkom popisu zvijezda bluesa i roots glazbe. Sve je kupila kompanija The Orchard, jedna od najvećih nezavisnih distributerskih kuća na svijetu.

Album "Charmed & Dangerous" producirao je već proslavljeni Tom Hambridge, dobitnik više Grammyja i čovjek koji radi sa Buddyem Guyjem, Susan Tedeschi, Georgeem Thorogoodom, Jamesem Cottonom i mnogim drugim manje poznatiom blues glazbenicima. Njegove usluge traže svi koji tek traže svoje mjesto pod suncem, i poznati i anonimci. Nema nikakve dvojbe da su Altered Five Blues Band dostigli onu čarobnu granicu kada njihova glazba i prezentacijska forma ide na višu razinu umješnosti i samim time postaje snažnija i nevjerojatno efektna. Shodno tome, "Charmed & Dangerous" je doista vrlo nestrpljivo očekivani nastavak albuma "Cryin' Mercy" iz 2014. godine. Ovaj album došao je na #3 u iTunes "blues shopu", prvo mjesto na Blues chartu za Roots Music Report i osvojio "Najbolji self-released CD" na IBC-u 2015. godine.

Ovaj novi album sadrži 13 pjesama uključujući i one inspirirane legendarnim bluesmanom Delta Bluesa, Robertom Johnsonom, pod naslovom "Three Forks". U nasatanka cijelog albuma u svih 13 pjesama producent Tom Hambridge svira bubnjeve. Moram istaknuti i gostujuću svirku usnjaka Stevea Cohena, kao i Candice Smith na pratećim vokalima.

Altered Five Blues Band našli su se rame uz rame u katalogu Blid Piga uz Magic Slima i Otisa Claya preko Tommyja Castra do Elvina Bishopa i još mnogih drugih, a to momcima iz benda izuzetno puno znači i doista su uzbuđeni i počašćeni što se nalaze u takvom društvu.

Jako dobro znam da se radi o bendu koji svojom glazbom snažno potencira svoj odnos k snažnom, dinamičnom i nadasve efektnom soul-bluesu. Jeff Schroedl na gitari, Mark Solveson na basu i kontrabasu uz sjajnog Rymond Tevicha na klavijaturama, koji doista efektno boji svaku pojedinu pjesmu. Nema nikakve sumnje, Jeffova gitara ima glavnu riječ, gitaristički rukopis puca mu od brojnih briljantnih fraza, bravura i riffova, sjajan osjećaj za ritam primarno i sekundarno vođen činjenicom da je dio benda, Jeff svojim inventivnim gitarističkim rukopisom doslovno fascinira brojno slušateljstvo. No on vještim manevrima uspjeva dati i predati ostalim članovima benda dovoljno prostora. Uz izvrsnu ritam sekciju Marka i Toma te briljantnu svirku crno-bijelih tipki Rymonda, sve konačno dobiva zaokruženu cjelinu.

Posebna priča je njihov vokalista, pjevač izuzetnih glasovnih sposobnosti, fantastične kontrole glasa i osebujnog kolorita, on je Jeff Taylor. Namjerno ga do sada nisam spominjao jer sam želio da Jeff Taylor dobije poseban prostor u ovom mom tekstu. Mislim da on to nepobitno zaslužuje.

Svi zajedno svoju priču započeli su u Milwaukeeju i do sada iza sebe imaju tri albuma: "Bluesified" (2008.),"Gotta Earn It" (2012.) i "Cryin' Mercy" (2014.), kojima su itekako skrenuli pozornost na sebe, na svoj rad i djelovanje. No, ovim četvrtim albumom "Charmed & Dangerous" polučili su još jedan novi, snažan glazbeni uradak koji apsolutno sve oduševljava svojim originalnim, senzualnim soul bluesom. Pored toga, ovih 13 odličnih skladbi producirao je istinski čarobnjak ovog posla, uostalom kao što sam već i napisao, nevjerojatni blues guru Tom Hambridge.

I na kraju, što se dogodilo? Pred nama je osvanuo još jedan album od kojeg se ne može pobjeći, kojem se ne može ama baš ništa prigovoriti.

U pjesmama Jeff nas lomi svojim vokalnim modulacijama, dok se tako dojmljivo spaja čvrsta svirka gitare i odličnih funk n' soul ritmova. Baš taj Jeffov vokal dao je snažan obol cijelom albumu. On svojim glasom čini sve što hoće i on to, zapravo, jednostavno i čini. Baš zato nekoliko puta sam se zapitao da li je to ta ista pjesma i kako bend tako dobro funkcionira. Nema nikakve dileme Atered Five Blues Band jednako dobro funkcionira u brzim, energičnim i dinamičnim pjesmama, kao i u narastajućim kompozicijama te u osjećajnim baladama. Za njih jednostavno nema nepoznanica i oni samo prezentiraju ono što osjećaju.

U konačnici njihov prezentacijski izričaj teško je opisati, budući da se eksponirana osnovna tema razvija se u nešto, u kompoziciju koja potom, doslovno, eksplodira. Shodno tome, taj jureći vlak će vas pregaziti, a vi jednostavno nećete znati što vas je snašlo. S druge pak strane, bogati aranžmani kompozicija pokazuju, kako se dojmljivo, snažno i efektno svako malo sudaraju razni glazbeni utjecaji od tradicionalnog bluesa do Return to Forever i Sly Stonea. A kako i na koji način to čini ovaj bend to je doista teško opisati. Baš zato u svakoj skladbi imamo novu, drugačiju dramaturgiju, što albumu "Charmed & Dangerous" daje vrlo izraženu posebnost i neospornu atraktivnost.

PREPORUKA:
S ovakvim moćnim grooveom Altered Five Blues Band izvrstan je za raznovrsnu publiku, a njihov album "Charmed & Dangerous" pravi je izbor za svaku zabavu, za svaki party uz koji će vam vrijeme doslovno proletjeti. Zato ne treba puno kalkulirati, već potražite ovaj album i prepustite se njegovim glazbenim udarima i čarima.

A evo što i drugi pišu:

"the funkiest rhythm section outside of Memphis." - Blues Bytes magazine

“Ripping up the Midwest band scene for over a decade… Jeff Schroedl’s stiletto guitar licks slice around Jeff Taylor’s strong, gravelly voice.” - Living Blues

“An outstanding blues and soul band… barrel-chested frontman Jeff Taylor’s voice sounds like it was lifted off an old Stax 45.” - Minneapolis Star Tribune

“Explosive, hard driving blue collar rockin’ blues…. muscular blues mixed with vintage soul designed to showcase the mighty vocals of frontman Jeff ‘JT’ Taylor.” - No Depression

Više o svemu potražite na:
www.AlteredFive.com
www.facebook.com/alteredfive
TW: @A5BluesBand
www.blindpigrecords.com
www.blindraccoon.com

Popis pjesama:

1. Charmed & Dangerous
2. Mint Condition
3. Three Forks
4. On My List To Quit
5. If Your Heart Went Public
6. Gonna Lose My Lady
7. Cookin' In Your Kitchen
8. She's Still Crazy
9. Eighth Wonder
10. Three Alarm Desire
11. Small Talk
12. Rotten
13. What You Made Me Do

(Blind Pig Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike