Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

BE HA VE - One of these Days cover

"One of these Days" promatram kao jedan dugotrajan stvaralački proces, kojeg je nukleus trojka benda BE HA VE imala i nosila u sebi. Izdavačka kuća Spona 2. ožujka objavila je ovaj studijski album koji donosi nepobitnu činjenicu da je pred nama još jedan autorski album hrvatskih blues glazbenika.

Naime, osjećam se kao dio hrvatske blues scene, jer sam i sedam godina prije nego što je došlo do tog hrvatskog blues booma, čija je inicijalna i početna pokretačka snaga bio nažalost pokojni Dražen Buhin – Buha s kojim sam u samom začetku HBSa, bio jedan od promotora hrvatske blues scene. Ruku na srce, sve do tada bili su tu i tamo samo neke blues pjesme koje su se povremeno pojavljivale. Prave i istinske blues scene nije bilo a onda odjednom sve se pokrenulo i bendovi su počeli sve jače, intenzivnije i bolje izvoditi blues pjesme. Naravno, u tim počecima bilo je više izvođenja raznoraznih obrada, no istovremeno jačala je i ta autorska strana kod izvođača. Zapravo to je normalni razvojni ciklus afirmacije nekog glazbenog stila. Gledajući i slušajući sve ono što se događalo na hrvatskoj blues sceni tijekom proteklih godina, veseli činjenica da se osjeća konstantni napredak i to u svim smjerovima, koji čine jedan vrlo specifičan glazbeni žanr.

Pa ako baš želite, i ovaj album zagrebačkog benda BE HA VE logičan je slijed razvojnog procesa ovog glazbenog stila. Samo ime benda govori da mu nukleus čine Davor Bunčić (vokal), Zoran Haraminčić (gitara) i Vedran Žanko (gitara), a uz njih tu je sigurna ritam sekcija koju čine Robert Jurčec (bubanj) i Miroslav Bjelajac (bas gitara). Njihova svirka nepobitno potiče sve one dobre, ugodne i pozitivne vibracije kakve su nam nekada tako opušteno u 'laid – back' maniri dolazile s albuma, primjerice, velikog i nažalost pokojnog JJ Calea. Jednako tako, tu je i vrlo važna istina koju je rekao 'one & only' Jimi Hendrix: "Blues is easy to play, but hard to feel." Vrlo kratko, direktno i jezgrovito, jer upravo sve je tu u tom "prokletom osjećaju" za ovu glazbu i za ovaj glazbeni stil. Da, zapravo povlašteni su oni koji to imaju, koji to kuže i osjećaju; to je, vjerujem, istinsko bogatstvo i raskoš.

Ma da, i dalje slušam što se zbiva na albumu i iskustvo je itekako ugodno, inervirajuće, dok pjesme imaju višeznačnu namjenu – uz njih se možete opustiti, zaplesati, zaljubiti i družiti se. Vjerujem da bi mnogi željeli ispuniti baš ove reference, a to, vjerujte, nije nimalo jednostavno. Drago mi je da je to uspjelo ovoj provjerenoj ekipi, americana-blues bendu iz Zagreba. BE HA VE je sastavljen od vrhunskih glazbenika s dugogodišnjim iskustvom na glazbenoj sceni. Iz tog razloga mislim da im nije bilo previše teško dobiti ovo što su snimili na "One of these Days". Ta njihova unisona svirka gitara te pjevanje vokalnih dionica na koje smo navikli čuti od bendova iz sredine 60-ih godina prošlog stoljeća dodatni su motiv da se bezuvjetno posvetite glazbenom udaru koji se samo tako širi kroz nadahnut sadržaj ovog albuma.

Izvrsna produkcija, ali i autorski opus oduševit će i najizbirljivije audiofile.

PREPORUKA:
Poslušajte "One of these Days" u cijelosti i sami odredite svoje favorite; ja ću svoje puštati u radijskoj emisiji "Bluies za vas". No, u preporuci bez imalo srama i grižnje savjesti mogu napisati da su me BE HA VE u potpunosti osvojili i nakon nekih početnih, ali mojih osobnih nedoumica koje sam jednostavno ostavio po strani i nakon preslušavanja albuma, shvatio sam da je ovaj album dokaz koliko smo evoluirali kada je u pitanju ovaj glazbeni stil. Slušajući pjesme koje sam već čuo i nove, povlačeći neke usporedbe ostao sam malo posramljen. Jer ipak ovaj bend zasigurno zaslužuje veću medijsku pozornost i usmjerenost slušateljstva na ovo što rade.

Više o svemu saznajte:
www.facebook.com/bandbehave
www.spona.com.hr

Popis pjesama:

1. These days
2. Leave It All Behind
3. Stay in Blues
4.  Get Out (Of this Place)
5. Who Can Say
6. Eighteen Wheels Bluies
7. Sweater Stretcher
8. Save Me from Your Spell
9. Don't bring Your Blues to Me
10. Mean Woman
11. Chocolate Fudge
12. Memphis in My Mind
13. High River blues
14. Wake Me Up
15. Stay Tuned

(Spona)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike