Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

topcat 20th anniversary cover 5Rekli bi sada, e, stari moj kasniš punih godinu dana, čak štoviše, kasniš pune dvije godine, ako znamo da je album objavljen još 2012. Iako 21. svibnja prošle godine stoji u promotivnom materijalu kao službeni 'street date', pa sam se nekako ulovio baš za taj datum. Pitate, što ti to sada treba, riječ je o kompilaciji, ima važnijih stvari za analizu, tim više,ovo je dupli album kojeg je vrijeme pregazilo i ne treba se vraćati unatrag. Slažem se, sve stoji, pa gdje je tu priča... kao da je nema.

E pa itekako je ima! 20th Anniversary Blues Extravaganza! The Best Of TopCat Records, 21.svibnja 2013, TopCat Records... i sve je jasno, zar ne?!

Kako je diskografska kuća TopCat Records stacionirana u Dallasu, ona je sastavni dio internacionalne blues scene u zadnjih 20 godina. Tijekom tog razdoblja u opticaj je pustila više od 50 tonskih zapisa diljem globusa, od Sjeverne Amerike, preko Europe, pa sve do Južne Amerike, Azije i Australije. Jednako tako, prošle je godine Topcat Records slavila svoju dvadesetu godišnjicu upravo ovim dvostrukim kompilacijskim albumom, koji se ističe svojom ciljanom namjerom predstavljanja glazbenika koji nam dolaze iz Teksasa. Zastupljeni su oni manje poznati izvođači, ali i velika, legendarna i svima jako poznata imena. Sve to znalački je posložio, ali i producirao Richard Chalk, tako da imamo u više od 2 i pol sata odličnu glazbu, odličan blues, koji se proteže od tradicionalnih i klasičnih živih snimaka, pa sve do iskričavog roadhouse bluesa i uvijek atraktivnog Texas rock n' bluesa. Sve to je zapravo snažan dokument proteklih 20 godina rada i djelovanja, te da je ova glazba jednostavno neuništiva i izuzetno vitalna, a sama TopCat Records učinila ju je svojevrsnim brandom, što je doista izuzetan uspjeh.

Naime, svi misle da se radi o nekim velikim studijima, da je tu sada ne znam što; ne, to je daleko od toga. Mnoge od poznatih diskografskih kuća zapravo su male, funkcionalne radionice, koje svako malo iznenađuju publiku svojim izdanjima. Mnogi Texas blues glazbenici čine svojevrsnu bazu ove glazbene scene i ne smiju se izostavljati. A i oni drugi koji nisu toliko poznati iz tko zna kojih razloga, opet, ne smiju se zapostaviti niti ignorirati, upravo suprotno!

Jimmy Vaughan, Johnny Nicholas, Bugs Henderson, Hashbrown, Holland K. Smith, Jim Suhler, Mike Morgan, Tutu Jones, Kenny Traylor i UP Wilson se svakako ističu među mnogim teksaškim umjetnicima. Naravno, tu su i majstori, istinske legende bluesa poput Muddyja Watersa, Big Mame Thornton, Georgea "Harmonica' Smitha te, primjerice, bivšeg BB Kingovog trubača, nažalost pokojnog Calvina Owensa. Osobno me oduševljava blues velikog Jesseja Thomasa, kojeg je tijekom devedesetih snimao s poznatim Hollywood Fats with The Paladins. Nažalost, mnogi nisu među živima već dugi niz godina, ali njihova glazba, koja je snimljena za ovu izdavačku kuću, drži ju živom i nevjerojatno vitalnom.

Kompilacija "20th Anniversary Blues Extravaganza! The Best Of TopCat Records" sastoji se od 40 odličnih pjesama kako najvećih i najpoznatijih blues imena, ali isto tako i žanrova, tako i bar na ovim prostorima manje poznatih glazbenih imena. Posebna pozornost dana je velikanima poput Big Mame Thornton i Muddyja Watersu, samo da se ne zaboravi tko je tko i koliko tko ima značaja u cijeloj ovoj priči. S druge pak strane, TopCat Records ne stavljaju manje poznata imena sa strane, već ih jednako tretiraju, odlična ideja! Samo tako će glazbenici ostati na pravom putu, ustrajni u svojim jasnim i jezgrovitim namjerama da ne posustaju i da stalno idu dalje!

PREPORUKA:
Ova dupla kompilacija dostojno obilježava dva desetljeća rada ove izdavačke kuće iz Dallasa. Budući da tu imamo snimke različite kvalitete iz različitih razdoblja, njihovog postojanja, to može malo otežati kontinuitet slušanja, ali ako niste baš perfekcionist u tom dijelu, ništa vas neće smetati. Čak je to u neku ruku simpatično, jer dokazuje njihovu autentičnost i tehološki, odnosno, tehnički napredak TopCat Records.

Tu je i pripadajuća knjižica u kojoj o svakoj skladbi ima dovoljno podataka koji će vas uputiti o čemu se radi.

Pjesme imaju taj prihvatljiv i ugodan zvuk, odnosno, i izvođači i njihove pjesme su na neki način dostatan primjer modernog Texas bluesa sa svim njegovim permutacijama. I to od onih koje nude izvedbu uz vokal i gitaru, pa do onih skladbi u kojima itekako briljiraju same 'blue notes' te do onih u kojima se ističe puni 'blues shuffles'.

Na kraju, pred nama je izuzetna zbirka, pjesmarica TopCat Records, koja jednostavno treba biti slušana, kao garanicija njihove opstojnosti i daljnjeg rada i djelovanja u očuvanju vitalnosti i snage Texas blues scene.

Osobno, duboko vjerujem da se o tome upravo i radi i to je razlog što je na samom kraju ove 2014. ovaj moj tekst našao svoje mjesto u Blues Corneru.

Više o svemu saznajte na:
www.TopcatRecords.com
www.facebook.com/TopCatRecords

Sadržaj edicije:

Disc 1
01. Blue Goose Blues/Jesse Thomas//Jesse Thomas/2:34
02. Kind Hearted Woman/Robert Johnson /Johnny Nicholas/4:21
03. Down to the Bone/David Brashier/Edwin Holt/4:21
04. Long Distance Call/McKinley Morganfield/Muddy Waters/(feat. Pinetop
Perkins, Calvin Jones & Willie Big Eyes Smith)/6:32
05. Mississippi River Blues/George Smith/George "Harmonica" Smith/3:36
06.Hound Dog/Jerry Leiber / Mike Stoller/Big Mama Thornton/3:06
07. My Babe/Big Walter Horton/Johnny Nicholas/Big Walter Horton (feat.
Ronnie Youngblood Earl & Johnny Nicholas/ 3:56
08. Texas Flood/Johnny Nicholas / Jimmie Vaughan/5:18
09. The Curly Stomp /George Miller/Curly "Barefoot" Miller/4:36
10. "C" Jam Blues /Duke Ellington/Bobby Chitwood/3:57
11. Jump My Baby/Texas Topcats/2:30
12. Pawnshop Bound /William Clarke/Tu-Tones/3.57
13. Rollin' and Tumblin' /McKinley Morganfield/Josh Alan Band/2:58
14. Tear It Up /Michael Mann/Mike "Hollywood Fats" Mann /3:55
15. Guitar Man/ Cricket Taylor / Paul Young/Cricket Taylor/6:47
16. Rock Me /McKinley Morganfield/Phil Guy / Alex Rossi/4:40
17. I'm Coming Home /Robert Ealey /Tone Sommer/Robert Ealey/4:17
18. Butter Beans /George Miller/Curly "Barefoot" Miller/3:41
19. John the Revelator /Son House/Son House/3.40
20. Boogie /Brian "Hash Brown" Calway/Hash Brown/0:24

Disc 2
01.True Blue/Calvin Owens/Calvin Owens/4.21
02. She Feels Good /Bugs Henderson/Bugs Henderson/4:47
03. What's on Your Mind/Solon "Fishbone" Coelho/Solon "Fishbone" Coelho/3:57
04. Welcome to the Game/Robin "Texas Slim" Sullivan/Robin "Texas Slim" Sullivan/2:57
05. Walkin' Heart Attack /Holland K. Smith/Holland K. Smith/4:06
06. Texas Girl /Larry Samford/Rocky Athas/3:33
07. White Trash/Fernando Noronha/Fernando Noronha/5:32
08. Saint Peter Have Mercy/T. Buck Burns / Skip Clay/3:55
09. Leopard Skin Mini Skirt/Tom Loughborough/Keller Thomas/3:04
10. Remeber /Bob Kirkpatrick/Bob Kirkpatrick/5.29
11. The Girl That Radiates/Jim Isle / Randle Isle/Cold Blue Steel/2:50
12. Sneakin' Around/Jessie Mae Robinson/Kenny Traylor/3:56
13. Oh My Baby's Gone/Ray Sharpe/Alan Haynes / Jim Suhler/3:43
14. Tribute to Roy Buchanan/Big Gilson/Bruce Ewan/ Big Gilson/Solid
Senders/3:29
15. Heart of Stone /Jagger/Robin Sylar/3:38
16. Well All Right Then/Mike Morgan/3.36
17. Queen of the Boucherie/Pat Mason/Pat Mason/4:39
18. Sugar Bee /Eddie Shuler/Johnny Mack/3:18
19. Cross Road /U.P. Wilson/U.P. Wilson/3:4
20. The Thrill Is Gone/Rick Darnell / Roy Hawkins/Tutu Jones/4:35

(TopCat Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike