Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Od prvog tona koji je odsviran u pjesmi Fearless Blues albuma Unconditional jasno mi je da se radi o albumu koji će jednostavno morati u nastupajućim mjesecima pokupiti brojne nagrade i priznanja najeminentnijih blues natjecanja. Ana Popovic doslovno je pomela sve pred sobom. Eclecto Groove Records je EKSKLUZIVNO,  jučer 16. kolovoza pustio u službeni opticaj ovaj briljantni album. Blues Corner već danas ima svoje viđenje kako stvari stoje. Pa, pročitajte u nastavku o čemu se radi.  

U New Orleansu došlo je do okupljanja ekipe i ponovne suradnje sa producentom, Grammyjem nagrađivanim Johnom Porterom, koji je radio na albumima B.B. Kinga, Taj Mahala, Keb' Mo', Los Lonely Boysa i Tommy Castroa. S Anom je prvi puta radio na njenom albumu, američkom prvjencu Still Making History. Na ovom novom albumu Ana se ponovo okreće i vraća korijenskoj orjentaciji i refleksijama blues glazbe pa je to rezultiralo ovako briljantnim albumom, koji kao da je sniman po mojim osobnim željama. A jednako tako osobno se nadam da su i mnogi drugi blues fanovi došli na svoje.

Ana Popovic rođena je 13. svibnja 1976. u Beogradu gdje je i odrasla. Vrlo rano susrela se sa bluesom (najviše zbog oca op.a.). Tijekom '90-tih nastupa na raznim blues koncertima po istočnoj Europi, Grčkoj, Mađarskoj, isto tako nastupa kao predgrupa sa svojim bendom Hush mnogim poznatim bluzerima kao što je npr. nažalost danas pokojni Junior Wells. A 1999. godine izdaje svoj nastupni album Hush za Ruf Records, koji su naprosto bili oduševljeni njezinim vokalom i izuzetnim osjećajem za glazbu, osobito blues. Ono što je bitno istaknuti da je Ana krenula na Glazbenu akademiju u Amsterdamu studirati jazz gitaru, a onda su se neke stvari poklopile i tako je Ana u Njemačkoj upoznala i nastupila sa Bernardom Allisonom, koji joj je zaista puno pomogao što se tiče afirmacije, posebno u Americi.

Nakon što je uvrštena na album posvećen legendarnom Jimiu Hendrixu, Ana je stvorila uvjete koji su joj otvorili mnoga vrata. Po dolasku u Memphis Ana puno radi i nastupa kako u Americi tako i u Kanadi, a isto tako i po Europi. U proljeće 2001. godine Ana Popovic nastupa na svibanjskom festivalu u Memphisu uz Boba Dylana, Black Crowes i Ikea Turnera. Isto tako Ana svira i nastupa sa Bernardom Allisonom, Michaelom Hillom i Kennyem Nealom. Tijekom 2003. godine opet za Ruf Records Ana izdaje svoj drugi album Comfort to the Soul, kojim opetovano potvrđuje svoju izuzetnu kvalitetu.

30. siječnja 2005.godine u Amsterdamu snima live materijal Ana! Live In Amsterdam, kojeg 26.srpnja 2005. objavljuje i izdaje Ruf Records, a osobno je već 10. studenog slušam na koncertu u Boogaloo klubu u Zagrebu, gdje je sa svojim bendom priredila nazočnoj publici zaista vrhunski glazbeni doživljaj. Danas, šest godina kasnije Ana Popovic je eminentno glazbeno ime na svjetskoj blues sceni i tu nema apsolutno nikakve dileme. Drago mi je da sam ju uspio čuti, vidjeti i porazgovarati s njom uoči njene sveobuhvatne i potpune globalne afirmacije.

Prijelomna i ključna godina njenog profesionalnog probitka i afirmacije je  2007. godina i album Still Making History, koji joj objavljuje Eclecto Groove Records /Delta Groove Music Inc. Bio je to njen definitivni i nevjerojatno uspješni glazbeni debi za američko tržište i cijela stvar je dobila novi vjetar u leđa. Ono što je osobito interesantno to je njen istančani 'feeling' za glazbu općenito. Njezin fantastični spoj apsolutno svih glazbenih stilova moderne glazbe garantira vam izuzetan glazbeni užitak i to je jednostavo prepoznato od svih, i od kritike i od publike. Ana svojom izuzetnom fuzijom mnogih glazbenih stilova (psihodelija, jazz, soul  funky, r&b, rock, reggae i  naravno blues) jednostavno ruši sve pred sobom. Strašna glazbenica, koja je svojim fantastičnim talentom, znanjem, vještinom i neprijepornom kvalitetom učinila zaista velike stvari.


 
Ovdje je jednostavno uspjela izbalansirati sve svoje glazbene ljubavi i usmjeriti se ka bluesu, a to je uvjeren sam ipak njezin primarni glazbeni interes.
Album Unconditional jasna je i potpuno određena, ali i logična progresija u njezinom glazbenom razvoju, no za razliku od mnogih drugih, ta progresija ide strelovito prema glazbenim vrhuncima u bilo kojem segmentu glazbenog stvaralaštva. Stoga, ovaj album držim najboljim u njezinoj diskografiji. Upravo je to ono što sam osobno priželjkivao i za što sam u sebi duboko navijao. Svakom svojom skladbom Ana pokazuje da je njezin glazbeni interes određen u blues formi, a da svi ostali glazbeni utjecaji samo čine i daju još veću važnost i težinu, ali i izuzetnu raskoš ovom albumu te isto tako i općenito njezinom glazbenom izričaju.

Na albumu imamo 12 pjesama, osam ih je originala, koje je napisala Ana u suradnji sa svojim suorugom Mark van Meursom, dok su ostale  odabrane iz bogate glazbene ostavštine američkog kontinenta koje su napisali neki od Aninih glazbenih uzora poput: Koko Taylor, Buddy Guya, Otis Spana, Nina Simone i  Sugar Pie DeSanto.

Ovdje bih svakako trebao istaknuti sljedeće skladbe: osjećajnu i totalno ufuranu Fearless Blues, energično razbacanu Count Me In, simrujuću Unconditional, Slideshow (impresivna unisona glazbena igra imeđu Ane i Sonny Landretha op.a), slijedi bluesčina Business As Usual, energično funkirana Your Love Ain't Real, pulsirajuće Work Song i Voodoo Woman, još jedna bluesčina One Room Country Shack i na samom kraju tu je razigrana Soulful Dress.

Glazbenici koji su sudjelovali na ovom albumu su redom:

Ana Popovic – vokali & električne, akustične i slide gitare
Sonny Landreth – druga slide gitara (5)
Jason Ricci – usna harmonika (2)
Jon Cleary - klavijature ( osim : 8 i 10)
David Torkanowski - klavijature ( 8 i 10)
Calvin Turner – bas
Doug Belote – bubnjevi
Leon Kid 'Chocolate' Brown – truba
Tom Fitzpatrick - sax
Avist Martin Mycartery'Scooter' Groce & Jerome Alexander – back vokali

Za razliku od prethodnog albuma Ane Popovic, ovaj novi studijski albumima izraženu slušljivost i pristupačnost i namijenjen je široj populaciji svih onih koji vole modernu glazbu, onima koji vole blues.

Ana svojom izraženom i zapanjujućom sposobnošću fuzioniranja različitih glazbenih stilova doslovno Vas slama i osvaja svaki dio vašeg bića. Osobno, moram priznati da već zaista dugo vremena nisam imao prigode čuti album koji me je toliko oraspoložio, a istovremeno od slušatelja traži dostatnu pozornost i koncentraciju. Na taj način Ana je isključila svaku mogućnost da se ovaj glazbeni projekt stavi u kategoriju 'lakih' albuma. Album traži da se sluša u cijelosti, da se upija glazba i da to prepoznavanje bude na obostrano zadovoljstvo. Svestrana i osebujna glazba Ane Popovic donosi Vam visoko izraženi 'feeling' i stvara apsolutno fantastični ugođaj, koji Vas jednostavno obuzme i ne pušta Vas jako, jako dugo vremena. 

PREPORUKA:
Ana Popovic je nevjerojatna mlada glazbenica koja u glazbenom stvaralaštvu nema ama baš nikakvih limita. To se jasno očituje u njezinim kompozicijama u kojima ugođajem, aranžmanima i kompletnom glazbenom strukturom doslovno baca u očaj mnoge, puno starije kolege.

Spoj talenta, instrumentalne virtuoznosti i kvalitete jasno određuju Anin cjelokupni glazbeni izričaj, a to se vrlo, vrlo rijetko susreće.

Album Unconditional zaslužuje BMA u kategoriji moderni  blues album godine. Mislim da je to dovoljno i stoga još jednom BRAVO ANA !!!! 

Što o svemu kaže sama Ana: The title Unconditional, describes what I feel on stage. That place is simply unconditional. It is magical. It’s just me and my guitar, notes, sounds and drum grooves. I let the band lift me up, and I feed off of their energy. I hate to think when playing. I only feel. Unconditional is how I stand towards my music -it’s mine, it’s sacred, and it’s with no boundaries. Absolute, definite. I tend to put everything I have into it and don’t let anything or anyone get in between, except the people that truly inspire me.

Više o svemu možete saznati na:
AnaPopovic.com
Myspace.com/anapopovic
Popis pjesama:

1. Fearless Blues/Popovic/3:16
2. Count Me In /Popovic/4:53
3. Unconditional /Popovic/3:52
4. Reset Rewind /Popovic/3:37
5. Slideshow /Landreth, Popovic/5:22
6. Business As Usual /Meurs, Popovic/3:22
7. Your Love Ain't Real /Popovic/4:15
8. Work Song /Adderley, Brown/4:01
9. Summer Rain / Meurs, Popovic/4:35
10. Voodoo Woman /Taylor/4:11
11. One Room Country Shack /Walton/6:33
12. Soulful Dress /McAlister, Vail/ 2:53

(Eclecto Groove Records)

Diskografija:

Hush, 2002/ Ruf
Comfort To The Soul, 2003/Ruf
'Ana! Live In Amsterdam' / CD/DVD, 2006/Ruf
Still Making History, 2007/Eclecto Groove /Delta Groove Music Inc.
Blind For Love,2009/ Eclecto Groove /Delta Groove Music Inc.
Unconditional,2011/ Eclecto Groove /Delta Groove Music Inc.